Κάλεσμα Τραμπ υπέρ του «πατριωτισμού» και κατά της παγκοσμιοποίησης

Κάλεσμα Τραμπ υπέρ του «πατριωτισμού» και κατά της παγκοσμιοποίησης
epa07866461 US President Donald J Trump addresses the general debate of the 74th session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 24 September 2019. The annual meeting of world leaders at the United Nations runs until 30 September 2019. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους».

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να ενστερνιστούν τον πατριωτισμό και να απορρίψουν την παγκοσμιοποίηση, λέγοντας ότι οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.

«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες», προσέθεσε.

Νωρίτερα, κατά την άφιξη του στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στην τελευταία όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «πολύ ισχυρή θέση» απέναντι στην Τεχεράνη, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η τελευταία επιθυμεί να κάνει κάτι για να εκτονώσει την ένταση. «Νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά. Ας δούμε τι θα συμβεί με το Ιράν, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση με το Ιράν καιι νομίζω πως [οι Ιρανοί] θα ήθελαν να κάνουν κάτι και θα ήταν έξυπνο γι΄αυτούς αν το έκαναν», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια «εξαίρετη» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το διαζύγιο του τελευταίου με την ΕΕ. «Εργαζόμαστε στενά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια εξαίρετη εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Κίνα, λέγοντας πως ο καιρός των «καταχρήσεων» στον εμπορικό τομέα «έχει παρέλθει» και κάλεσε το Πεκίνο να προστατεύσει «τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ.

«Στη διάρκεια των χρόνων αυτών οι καταχρήσεις» στο διεθνές εμπόριο «είχαν γίνει ανεκτές, είχαν αγνοηθεί, αν όχι ενθαρρυνθεί», είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στην «παγκοσμιοποίηση». «Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί «από πολύ κοντά» τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την κρίση στο Χονγκ Κονγκ. «Ο κόσμος περιμένει σθεναρά η κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δεσμευτική συνθήκη της» και να «προστατεύσει την ελευθερία» και τον «δημοκρατικό τρόπο ζωής» της πρώην βρετανικής επαρχίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.