Η Καμεράτα υποδέχεται το νέο έτος

Η Καμεράτα υποδέχεται το νέο έτος

H «Μουσική των Νερών» και η «Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα» ανοίγουν τη νέα σεζόν.

Το δημοφιλέστατο σύνολο είχε επιτυχημένες εμφανίσεις ως «Armonia Atenea» στη Γαλλία, τον προηγούμενο Νοέμβριο, με την όπερα «Σιρόης» του Χάσσε, η οποία τον Απρίλιο θα ταξιδέψει στο Theater an der Wien της Αυστρίας. Έχοντας διακριθεί διεθνώς για την ερμηνεία έργων Χαίντελ, η Καμεράτα επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» τις δύο αριστουργηματικές ορχηστρικές σουίτες του λαμπρού Γερμανού μουσουργού (1685-1759).
Η «Μουσική των νερών» γράφτηκε το 1717 για να συνοδεύσει τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και μέλη της Αυλής του σε μια εκκεντρική «βαρκάδα» στον Ποταμό Τάμεση του Λονδίνου, και μάλιστα παρουσία του ίδιου του Χαίντελ, η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Περισσότεροι από 50 μουσικοί, επάνω σε μια πλωτή εξέδρα, έπαιξαν το έργο τρεις φορές μετά την ενθουσιώδη αντίδραση του βασιλιά, ενώ πολλοί Λονδρέζοι είχαν συρρεύσει στις όχθες του ποταμού για να παρακολουθήσουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη συναυλία. Το έργο, το οποίο αρχικώς είχε ενορχηστρωθεί για μεγάλο σύνολο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρουσίασης σε ανοιχτό χώρο, εκδόθηκε στη συνέχεια και σε εκδοχή για μικρότερο σύνολο, κατάλληλη για παρουσίαση σε κλειστό χώρο.

Η «Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου, στις 27 Απριλίου 1749. Ένας φαντασμαγορικός χορός πυροτεχνημάτων και η μοναδική μουσική του Χαίντελ προκάλεσαν κοσμοσυρροή: 12.000 άτομα έκαναν την κυκλοφορία της πόλης να σταματήσει για περισσότερες από πέντε ώρες. Το έργο γράφτηκε για τον εορτασμό της λήξης του Πολέμου της Αυστριακής Διαδοχής και της υπογραφής της Συνθήκης της Αιξ-Λα-Σαπέλ στα 1748.

Η συναυλία αποτελεί παραγωγή του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος.

Τιμές εισιτηρίων: 11 ευρώ (Ζώνη Γ΄), 20 ευρώ (Ζώνη Β΄), 28 ευρώ (Ζώνη Α΄), 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 6,50 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,50 ευρώ (Πολύτεκνοι, 65+).