Κάμψη των εσόδων της χημικής βιομηχανίας

Κάμψη των εσόδων της χημικής βιομηχανίας

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 καταγράφηκε μικρή αύξηση της παραγωγής. 

Μικρή αύξηση της παραγωγής της και περαιτέρω κάμψη των εσόδων της παρουσιάζει εφέτος η ελληνική χημική βιομηχανία, η οποία το 2012, σε συνθήκες πτώσης της παραγωγής της κατά 12,2%, κατέγραψε ως σύνολο ζημιές άνω των 75 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλών ζημιών της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη: Επτά προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία

Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο όγκος της παραγωγής χημικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση 1,5%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2012, οπότε είχε καταγραφεί πτώση 13,2%. Ωστόσο, ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου ήταν κατά 22,3% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του έτους 2005, λόγω της σημαντικής πτώσης του τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 τα έσοδά του συνέχισαν την πτωτική πορεία του προηγούμενου έτους, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ επιβράδυνση παρουσίασε και ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών για προϊόντα του. Οι τάσεις σταθεροποίησης του κλάδου ενισχύθηκαν μετά την αύξηση που παρουσίασε ο όγκος της παραγωγής του τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ