«Κανείς δεν είναι περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό»

«Κανείς δεν είναι περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (Α) παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Απολογισμός καλοκαιρινής περιόδου και προγραμματισμός, Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η απάντηση του Μαξίμου σε όσους τείνουν να αμφισβητήσουν την «αριστερότητα» και την ιδεολογία της συμφωνίας που είναι στα «σκαριά».

«Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό». Το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτήν την τεταμένη περίοδο της διαπραγμάτευσης, έχει να διαχειριστεί και τις εσωκομματικές εντάσεις καθώς η επίτευξη της συμφωνίας φαίνεται να έχει προκαλέσει διαφωνίες, με υπουργούς, όπως για παράδειγμα τον Πάνο Σκουρλέτη, να μιλάει για “κανιβαλισμό της ΔΕΗ”.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο  πρωθυπουργός, στην πιο δύσκολη καμπή της διαπραγμάτευσης στέλνει ένα  διττό μήνυμα: από τη μια δίνει κάλυψη στους βουλευτές του έναντι της πίεσης που θα δεχθούν από την κομματική βάση, υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς. Από την άλλη, στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της αρχηγίας του.

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί  να αποφύγει τη διαμόρφωση εσωκομματικού και ενδοκυβερνητικού πόλου.