Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας – Η θεαματική πτώση του ιδρυτή της Evergrande

Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας – Η θεαματική πτώση του ιδρυτή της Evergrande
Chinese billionaire businessman and chairman of Evergrande Group Xu Jiayin, or Hui Ka Yan in Cantonese, attends the opening ceremony of the new home court of Guangzhou Evergrande Taobao of Chinese Football League, Guangzhou city, south China's Guangdong province, 16 April 2020. Photo: AFP
Το Πεκίνο τον κατηγορεί τώρα ότι διόγκωσε τεχνητά τα έσοδα της εταιρείας του κατά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν μια θεαματική πτώση για την China Evergrande Group, τον κολοσσό ακινήτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης ακινήτων στην Κίνα. Η εταιρεία μεγάλωσε τόσο πολύ που κατείχε ακόμη και έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο στην κινεζική Super League – αλλά συσσώρευσε χρέος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αθέτησε τις υποχρεώσεις της και έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Τώρα, η τελευταία κατηγορία που προσάπτει το Πεκίνο είναι ότι τόσο η Evergrande όσο και ο ιδρυτής της, Hui Ka Yan, διόγκωσαν μαζικά τα έσοδα.

Τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας κατηγόρησε τον γίγαντα ακινήτων ότι διόγκωσε τα έσοδά του για το 2019 και το 2020 συνολικά κατά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών (CSRC) της Κίνας δήλωσε ότι η κύρια μονάδα της Evergrande, η Hengda Real Estate Group, αύξησε τα εισοδήματά της το 2019 κατά 214 δισεκατομμύρια γιουάν (29,7 δισεκατομμύρια δολάρια) εγγράφοντας πωλήσεις εκ των προτέρων. Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι η Hengda στη συνέχεια διόγκωσε τα έσοδα ξανά το επόμενο έτος κατά 350 δισεκατομμύρια γιουάν (48,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με εταιρικό έγγραφο που κατατέθηκε στα χρηματιστήρια της Σεντζέν και της Σαγκάης.

Η CSRC θα επιβάλει πρόστιμο 4,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (583 εκατομμύρια δολάρια) στην Hengda Real Estate Group και πρόστιμο 47 εκατομμύρια γιουάν (6,53 εκατομμύρια δολάρια) στον Hui. Ο ιδρυτής της Evergrande θα τιμωρηθεί επίσης με ισόβιο αποκλεισμό από την αγορά κινητών αξιών.

Οι ρυθμιστικές αρχές επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στον Hui, ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή σε άλλα στελέχη να «διογκώσουν ψευδώς» τα ετήσια αποτελέσματα της Hengda για το 2019 και το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν οι ισχυρισμοί της CSRC είναι ακριβείς, η Evergrande θα είναι ένοχη για μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία. Στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια, η υποτιθέμενη απάτη της Evergrande επισκιάζει το λογιστικό σκάνδαλο από την κινεζική εταιρεία Luckin Coffee (στα 300 εκατομμύρια δολάρια) ή τις αποκαλύψεις ότι η Enron διόγκωσε τα κέρδη της κατά 600 εκατομμύρια δολάρια και ότι η Worldcom εμπλέκεται σε χρηματοοικονομική απάτη αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου η CSRC υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την απάτη σε κινητές αξίες και να προστατεύσει τους μικρούς επενδυτές με «νύχια και με δόντια».

Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι απλώς ένα ακόμη πλήγμα για τον Hui, που ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας. Ο Hui είχε προσωπική περιουσία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, αλλά η καθαρή του περιουσία μειώθηκε κατά 98% σε μόλις 979 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Η αστυνομία έθεσε τον Hui υπό αστυνομική επιτήρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο ως ύποπτο για συμμετοχή σε «παράνομα εγκλήματα».

Η Evergrande είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της πολυετούς κρίσης ακινήτων της Κίνας, χάρη στο 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέος της.

Ο Hui ίδρυσε την Evergrande το 1996 και η εταιρεία αναπτύχθηκε καθώς η οικονομία της Κίνας ανθούσε και περισσότεροι Κινέζοι στράφηκαν στην ιδιοκτησία ως επένδυση. Ωστόσο, η εταιρεία υπερμόχλευσε και άρχισε να παρουσιάζει σημάδια προβλημάτων αφότου το Πεκίνο άρχισε το 2020 να περιορίζει τη χρηματοδότηση χρέους στην ακίνητη περιουσία. Η Evergrande αθέτησε το υπεράκτιο χρέος της τον Δεκέμβριο του 2021.

Στη συνέχεια, απέτυχε να πείσει τους πιστωτές να υποστηρίξουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Τον Ιανουάριο, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της εταιρείας.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας επιβαρύνει το κλίμα της αγοράς. Αν και οι αρχές προσπαθούν να στηρίξουν τον κλάδο μέσω κινήτρων και χαλάρωσης των περιορισμών στις αγορές κατοικιών, η κρίση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com