Η «καρδιά» της Ευρώπης χτυπά από σήμερα στην Αθήνα

Η «καρδιά» της Ευρώπης χτυπά από σήμερα στην Αθήνα

Το μεσημέρι ξεκινούν επίσημα οι εργασίες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. - Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.

Μετά από μήνες προετοιμασιών, η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά και επίσημα σήμερα στην Αθήνα με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο.

Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις οι κ.κ. Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Με το Βερολίνο οι σχέσεις μας είναι άριστες»

Η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Η προεδρία δίνει περιθώριο προβολής στην χώρα καθώς θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική Προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, η κυβέρνηση επικεντρώνει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», η οποία αφορά την προσφορά εργασίας ή την εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το αργότερο σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο της εμβάθυνση της ΟΝΕ, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η ελληνική προεδρία θα πρέπει να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες και να εγκριθεί η συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο οπότε θα διαλυθεί το Ευρωκοινοβούλιο λόγω των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας έχει και η προώθηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης.

Τέταρτη προτεραιότητα, η προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε. στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Η ελληνική Προεδρία θα χειριστεί επίσης την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία καθώς και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Τέλος, η Ελληνική Προεδρία θα διαχειριστεί και την Ανατολική Εταιρική σχέση της Ε.Ε., που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, μετά την υπαναχώρηση της Ουκρανίας και τις εσωτερικές περιπλοκές που δημιουργήθηκαν στην χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προεξοφλούν οι επενδυτές

Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σήμερα σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας λόγω της τελετής έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία:

  • Δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων κατά τις ώρες 00.01΄έως 24.00΄ στην Λ.Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Β. Αλεξάνδρου και στις παρακάτω κάθετες οδούς:

-Αιγινήτου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λ.Β.Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

-Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου & Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λ. Β. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

-Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κατά τις ώρες 15.00΄έως πέρατος:

-Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη συμβολή των οδών Ζαχάρωφ και Β. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Λ. Β. Κων/νου, στο τμήμα της από τη συμβολή των οδών Β. Αλεξάνδρου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Γέλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ριζάρη και Βασ. Κων/νου.

-Γενναδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Δεινοκράτους, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Αναπήρων Πολέμου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Βλαδίμηρου Μπένση, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Μονή Πετράκη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

  • Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και πορείες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας: «δεν θα επιτραπεί για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 μέχρι και 24:00 ώρα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2014, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία:

(α) στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Αθηνάς (από τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, εξαιρουμένων των χώρων της Πλατείας Ομονοίας), δεξιά Ερμού (μέχρι Αγίων Ασωμάτων), πεζόδρομος από συμβολή Ερμού και Αγίων Ασωμάτων μέχρι Αποστόλου Παύλου, αριστερά Αποστόλου Παύλου μέχρι Ροβέρτου Γκάλλι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Βούρβαχη, αριστερά Παρασκευοπούλου, δεξιά Καρέα, αριστερά Υμηττού, Ούλωφ Πάλμε, αριστερά Στρατάρχου Παπάγου, δεξιά Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Αλεξάνδρας, αριστερά Χ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Θεμιστοκλέους, δεξιά Πανεπιστημίου, αριστερά Αιόλου, δεξιά Σταδίου μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής,

(β) στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, στη Λ. Μεσογείων από τη συμβολή της με τη Λ. Κατεχάκη έως τη συμβολή της με την οδό Φειδιππίδου και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη – Λ. Μεσογείων), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

(γ) στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».