«Καρφιά» Καστανίδη κατά Βενιζέλου για την πτώση Παπανδρέου

«Καρφιά» Καστανίδη κατά Βενιζέλου για την πτώση Παπανδρέου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλά για «ανατροπή με κοινοβουλευτική μεθόδευση» - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ανατράπηκε όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά με κοινοβουλευτική μεθόδευση», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξή του στη Realnews.

Το πρώην μέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου κάλεσε τους «πρωταγωνιστές Μπαρόζο και Βενιζέλο να δώσουν εξηγήσεις για μια φρικαλέα λεπτομέρεια στη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατικής Ευρώπης».

Ο κ. Καστανίδης σημειώνει ότι «το λάθος του Παπανδρέου ήταν ότι άργησε να πάρει την απόφαση για το δημοψήφισμα και όταν την πήρε υπέκυψε στον εκβιασμό μιας μικρής ομάδας βουλευτών του, που ανερυθρίαστα απαίτησαν να αποχωρήσει για να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να συνδέσει την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή:
« Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κρίθηκε αναγκαία, καθώς γνωρίζαμε ότι ένας μικρός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε αντιρρήσεις. Ήταν οι ίδιοι βουλευτές που από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2011 υποστήριζαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ ακόμη και χωρίς τον Παπανδρέου επικεφαλής. Λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν καθαρά ότι δεν θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση δημοψηφίσματος. Αποσαφήνισαν με ωμότητα ότι, για να στηρίξουν την κυβέρνηση, έπρεπε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός. Συνέβησαν και τα δύο».

Σαφείς αιχμές Βενιζέλου για το δημοσίευμα
Στη σημερινή του συνέντευξη στον ALPHA (δείτε εδώ) ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε την εξής απάντηση για το συγκεκριμένο δημοσίευμα:

«Κατ’ αρχάς ο κ. Καστανίδης,  όπως λέτε κι εσείς (δημοσιογράφοι), έχει πει κατά καιρούς τα ίδια πράγματα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, δεξιά αριστερά. Η αλήθεια είναι ότι το νέο γεγονός είναι η υπερβολική προβολή, πρωτοσέλιδη προβολή σε ένα κυριακάτικο έντυπο αυτών των ειπωμένων, ήδη από το παρελθόν, θέσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί.

Και εν πάση περιπτώσει ξέρουμε ποια έντυπα και ποιοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά να ευτελίσουν και να υπονομεύσουν τον κ. Παπανδρέου προσωπικά. Και επίσης ξέρουμε πάρα πολύ καλά, επειδή είμαστε γνωστοί σε μια μικρή χώρα όπου ζούμε, ποιοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που τιμήθηκαν από την παράταξη και τον κ. Παπανδρέου και τελικά τον εγκατέλειψαν. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι τον πρόδωσαν, γιατί ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησής του, ή εναντίον των νομοσχεδίων της κυβέρνησής του και τον ανάγκασαν να τους διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ ή αποχώρησαν πανηγυρικά οι ίδιοι από το ΠΑΣΟΚ και λίγοι είχαν την εντιμότητα, πάρα πολύ λίγοι, ελάχιστοι, να παραιτηθούν και να αφήσουν τις έδρες τους. Όπως συνέβη με το Γιώργο Φλωρίδη, ή με τον Έκτορα Νασιώκα.

Συνέντευξη Βενιζέλου στην Καθημερινή
«Τίποτε δεν επιβλήθηκε από τον κ. Μπαρόζο στην τότε κυβέρνηση και όλες οι επιλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2011 και στις Κάννες ανήκουν στον κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

Για το βράδυ του Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν δρομολογήθηκαν στις Κάννες. Είχαν δρομολογηθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ήδη από τις αρχές Ιουνίου του 2011, που είχε συζητήσει με τον κ. Σαμαρά πιθανή συνεργασία με άλλο πρωθυπουργό. Ολοκληρώθηκαν, δε, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος την ημέρα που γυρίσαμε από τις Κάννες συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τελικά και με τον κ. Καρατζαφέρη την κυβέρνηση συνεργασίας, επιλέγοντας ο ίδιος τον πρωθυπουργό. Και η τρίτη του προτίμηση μετά τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Πετσάλνικο ήταν ο κ. Παπαδήμος, τον οποίο ουδείς πρότεινε από πουθενά αλλού. Οι προτάσεις έρχονταν από το εσωτερικό της Ελλάδας. Άρα λοιπόν οι αναφορές στον κ. Μπαρόζο και σε δήθεν συνομιλίες μου με τον κ. Μπαρόζο που είχε ως συνομιλητή τον κ. Παπανδρέου και όχι εμένα, γιατί εγώ είχα ως συνομιλητή τον κ. Ρεν, είναι αστείες ιστορίες».

«Αντιμετωπίζω τον κ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του περιποιώ όλες τις σχετικές τιμές. Τον αντιμετωπίζω ως έναν εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κρίσιμο για την κυβερνητική πλειοψηφία και τη σταθερότητα και θεωρώ ότι μεταξύ όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι αυτός που έχει ιστορικά το μεγαλύτερο και εντονότερο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθειά μας» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος για τις σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου.

Σχετικά με τη δήλωσή του ότι θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ Βενιζέλος εξηγεί πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνον ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και σύμβολο της εθνικής ενότητας. Και το πραγματικό ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι να ενωθεί ξανά εθνικά και να συναινέσει ξανά κοινωνικά. Η κυβέρνηση που επιδιώκουμε να παραμείνει σταθερή και να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση είναι κυβέρνηση όλου του έθνους, κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου για να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας».

Στην ερώτηση εάν είναι μονόδρομος η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. ο Βενιζέλος αναφέρει πως «προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 να μετάσχει σε ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατά προτίμηση ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων εάν θεωρούσε ότι ανήκε σε αυτές. Ούτε είναι μονόδρομος τίποτα. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο διαλόγου. Μας επιτίθεται και μας κατηγορεί διαρκώς».

Διαβάστε ακόμη:

Βενιζέλος: Εναντιώθηκα στο δημοψήφισμα γιατί με επηρέασε η κόρη μου!

Α.Κακλαμάνης: Απέρριψα τη θέση του πρωθυπουργού λόγω Σαμαρά

Βενιζέλος: «Τον Παπαδήμο τον επέλεξε ο Παπανδρέου»

Βενιζέλος: «Αστεία» η θεωρία ότι ο Μπαρόζο επέλεξε πρωθυπουργό