Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται στο υπουργικό η εισήγηση Μιχαηλίδου – Τα επικρατέστερα σενάρια

Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται στο υπουργικό η εισήγηση Μιχαηλίδου – Τα επικρατέστερα σενάρια
Photo: pixabay.com
Η απόφαση αναμένεται στις 27 Μαρτίου - Ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Σήμερα, Παρασκευή θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Μιχαηλίδου χθες στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Οι παραπάνω φορείς είχαν προτείνει η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού να μην υπερβαίνει το 4%. Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει και ο ΣΕΒ, ενώ λίγο υψηλότερα (4,5%) ήταν οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ (5%) και της ΓΣΕΒΕΕ (5,5%).

Πολύ υψηλότερη αύξηση (16,41%) στα επίπεδα των 908 ευρώ (μικτά) ήταν η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελική πρόταση του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι για αύξηση 4%-5%, δηλαδή από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει στα 811 ή στα 819 ευρώ μικτά.

Η κυβέρνηση κλίνει στο να βρεθούν οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 830 ευρώ, κάτι που θα σημαίνει 6,5% αύξηση, δηλαδή λίγο καλύτερα από την τελική πρόταση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: