Και δεύτερη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ απήχθη στην Ουκρανία

Και δεύτερη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ απήχθη στην Ουκρανία

Θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών ο ουκρανικός στρατός - Στις 7 Ιουνίου η ορκομωσία του Πέτρο Ποροσένκο.

«Η ειδική αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ έχασε χθες στις 19.00 την επαφή με πολλά μέλη της ομάδας της που αποτελείται από τέσσερις αλλοδαπούς και έναν ουκρανό διερμηνέα, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή του Λουχάνσκ. Η ομάδα συνελήφθη στο Σεβεροντονέτσκ από ενόπλους», ανακοίνωσε χθες βράδυ στη διεύθυνσή του στο Facebook ο  Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα επιθεωρητών του ΟΑΣΕ που πέφτει θύμα απαγωγής από τις ομάδες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ενόπλων αυτονομιστών στα ανατολικά μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη στην περιοχή.

«Έργο μας είναι να φέρουμε την ειρήνη και την τάξη στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο προσωρινός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ. Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας ότι διεξάγει «ειδικές επιχειρήσεις» στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο Κοβάλ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις μεθοριακές περιοχές «μέχρι αυτές οι περιοχές να αρχίσουν να ζουν φυσιολογικά, μέχρι να υπάρξει ειρήνη».

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την χθεσινή κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού που μετέφερε ενισχύσεις στην πόλη Σλαβιάνσκ, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, που έχει κηρύξει την αυτονομία της από το Κίεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 στρατιώτες, μεταξύ τους και ο στρατηγός της Εθνοφρουράς.

Το Κίεβο, δια του νέου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε την τιμωρία των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας που κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι άλλοι Ουκρανοί δεν θα πεθάνουν στα χέρια των τρομοκρατών και των συμμοριών. Οι εγκληματικές ενέργειες των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με τα ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χθες ανακοινώθηκε πως ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Ποροσένκο, που εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία, θα ορκιστεί την 7η Ιουνίου, αλλά χωρίς πομπώδεις τελετές, καθώς η αναταραχή στο ανατολικό τμήμα απειλεί την ενότητα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική του ομάδα.

«Η τελετή της ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την 7η Ιουνίου» δήλωσε η Ιρίνα Φριζ, η εκπρόσωπος της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ποροσένκο. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο 48χρονος Ποροσένκο έλαβε στις εκλογές της 25ης Μαΐου το 54,7% των ψήφων, ενώ η πρώην πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, το 12,8%.

Διαβάστε ακόμη:

Νεκρός στρατηγός του ουκρανικού στρατού

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Ποροσένκο: «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Ουκρανία σε Σομαλία»