Και όμως, το νέο ρωσικό αστέρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το… εμβόλιο Sputnik

Και όμως, το νέο ρωσικό αστέρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το… εμβόλιο Sputnik
epa09035850 Health personnel prepare a vaccine against Covid-19 during the closing of the first phase of vaccination, in Panama City, Panama, 25 February 2021. Panama has allocated 56 million dollars for the purchase of 5.5 million vaccines: 3 million from Pfizer, 1,092,000 from AstraZeneca, 300,000 from Johnson and Johnson, and 1,112,410 from the Covax Mechanism, according to official information, and has initiated contacts with Russia to access the Sputnik V vaccine. EPA/Carlos Lemos Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ρωσικό Sputnik V είναι το μόνο με τη δική του σελίδα στο Facebook, κανάλι στο YouTube και λογαριασμό στο Twitter.

του Adrian Croft

Το ρωσικό Sputnik V μπορεί να μην είναι το μόνο εμβόλιο κατά του COVID-19 στον κόσμο, αλλά είναι το μόνο με τη δική του σελίδα στο Facebook, κανάλι στο YouTube και λογαριασμό στο Twitter.

Στο Twitter, το Sputnik V που έχει λάβει έγκριση επαλήθευσης είναι λίγο καυχησιάρικο. Στην περιγραφή του αναφέρει: «Το πρώτο καταχωρισμένο εμβόλιο κατά του COVID-19 στον κόσμο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα 91,6%, που αναπτύχθηκε από το Gamaleya Research Institute. Καταχωρημένο σε 56 χώρες».

Και για παν ενδεχόμενο αυτοαποκαλείται ως «ο μοναδικός επίσημος λογαριασμός #Covid Vaccine», όπου διατηρεί τους 220.000 οπαδούς του ενημερωμένους με μια σταθερή ροή ειδήσεων – κυρίως στα αγγλικά – από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες που έχουν ήδη εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, το εμβόλιο της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένο στα κοινωνικά μέσα. Αν έχετε κάνει αναζήτηση στο Twitter για νέα σχετικά με τους νικητές του Grammy ή τις τελευταίες μεταγραφές ελεύθερων παικτών του NFL, μπορεί να έχετε δει στη ροή σας επαναλαμβανόμενες επί πληρωμή διαφημιστικές καταχωρίσεις για να «ακολουθήσετε» το Sputnik.

Στον ήσυχο κόσμο των εμβολίων, όλα αυτά κάνουν το Sputnik να ξεχωρίζει. Κατασκευάζοντας ένα διαδικτυακό προφίλ για τη συγκεκριμένη μάρκα εμβολίων, η ομάδα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να εμπνέεται από τον Elon Musk που τραβά την προσοχή και όχι, για παράδειγμα, από τον σοβαροφανή  Dr. Anthony Fauci.

Ο τρόπος με τον οποίο το Sputnik V χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασυνήθιστος και κάπως προβληματικός, δήλωσε η Caroline Wiertz, καθηγήτρια μάρκετινγκ και αναπληρώτρια πρύτανης επιχειρηματικότητας στο City Business School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Καταρχάς, οι δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες τείνουν να είναι προσεκτικές στις προσπάθειές τους στο ψηφιακό μάρκετινγκ, ώστε να μην έχουν προβλήματα από ρυθμιστικές αρχές και διαφημιστικούς ελεγκτές.

«Μόλις λάβεις πραγματική έγκριση- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ή από το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου ή από το FDA στις ΗΠΑ- πρέπει να συμμορφωθείς με τους κανόνες τους όσον αφορά το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση», συνεχίζει. Είναι ακόμη πιο αυστηροί απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται να διαφημίσεις φάρμακα απευθείας στους τελικούς καταναλωτές.

Ενώ η Μόσχα επαινεί δημοσίως το Sputnik V, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κρυφά χρησιμοποιήσει μικρές διαδικτυακές δημοσιεύσεις για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην Pfizer και άλλα εμβόλια δυτικών εταιρειών.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει επανέρθει στα παλιά της κόλπα, και με αυτόν τον τρόπο δυνητικά θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο διαδίδοντας παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια που γνωρίζουμε ότι σώζουν ζωές κάθε μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price.

Πηγή: Fortune