Kέρδη 2 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2013 για τα ΕΛΠΕ

Kέρδη 2 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2013 για τα ΕΛΠΕ

Επιστροφή στην κερδοφορία - Πολύ πιο μειωμένη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε κερδοφορία πέρασε στο τρίτο τρίμηνο η Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν κέρδη 2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι 70 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημιές 31 εκατ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα.

Τα θετικά αποτελέσματα αποδίδονται τόσο στα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς από το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, όσο και στο προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού που αποδίδουν σε όλες τις δραστηριότητες και το σημαντικότερο η σταθεροποίηση και βελτιστοποίηση Ελευσίνας. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν ζημιές 171 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 209 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: ΑΜΚ της Eurobank για άντληση 2 δισ. ευρώ

Ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι (€2,4δισ), παρά τη σημαντική αύξηση παραγωγής και πωλήσεων. Στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής του στρατηγικής, ο Όμιλος εστιάζει τις προσπάθειες στην αποκλιμάκωση του δανεισμού του, διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και μείωση του κόστους. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προχώρησαν στη μεγαλύτερη Ελληνική έκδοση ομολόγου (unrated) ύψους €500εκ ενώ η ζήτηση κατά την περίοδο εγγραφών για το συγκεκριμένο ομόλογο έφτασε τα €3,7δισ.

Επιπλέον, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση του δανείου της ELPEDISON με τη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους €300εκ για 2 έως 3 χρόνια, με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών και ξένων τραπεζών.