Κέρδη 490 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Εθνική Τράπεζα

Κέρδη 490 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Εθνική Τράπεζα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου 2022 καταγράφουν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Σε 546 εκατ.ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα κέρδη περιόδου της Εθνικής Τράπεζα αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 490 εκατ.ευρώ, με τα οργανικά κέρδη να ανέρχονται στα 280 εκατ. ευρώ.

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφέρει: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το Α’ εξάμηνο 2022 απορρόφησε τους κραδασμούς που δημιούργησε η γεωπολιτική αστάθεια και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, επιτυγχάνοντας επιδόσεις που ξεπερνούν σταθερά τις προσδοκίες. Τα στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών αντισταθμίζουν τις πιέσεις που ασκούνται στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, προσδίδοντας σημαντική ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση. Ταυτόχρονα, οι ενθαρρυντικές ενδείξεις των δεικτών υψηλής συχνότητας (high frequency indicators) και η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να υπερβεί τα πρωτοφανή επίπεδα του 2019 πριν την έλευση της πανδημίας, θα συμβάλλουν στη διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ εξαμήνου του 2022.

Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2022 καταγράφουν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Τράπεζας: η οργανική κερδοφορία, ενισχυμένη κατά 40% σε ετήσια βάση, συνεχίζει να βελτιώνεται σύμφωνα με τον στόχο που έχουμε θέσει για το 2022, ενώ η ποιότητα του Ισολογισμού μας προσεγγίζει αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μετά από προβλέψεις να διαμορφώνονται σε 0,4 δισ.ευρώ, χωρίς ενδείξεις ή τάσεις δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται σε 15% (μετά την πλήρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9) και να αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης περίπου, μετά την οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα αποδοχής καρτών στο Δ’ τρίμηνο 2022.

Η ανάλυση της σύνθεσης της κερδοφορίας αποκαλύπτει ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές κατηγορίες. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους επωφελήθηκαν από την επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία κατέγραψαν άνοδο κατά 2,3 δισ.ευρώ σε ετήσια βάση και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη κατά 23% σε ετήσια βάση, ενώ παρά τον υψηλό πληθωρισμό τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και το κόστος πιστωτικού κινδύνου συνέχισε να ομαλοποιείται στις 70μ.β. περίπου. Συνοψίζοντας, τα οργανικά κέρδη του Ομίλου το Α’ εξάμηνο 2022 ανήλθαν στα 280 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη περιόδου αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 546 εκατ.ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Β’ εξάμηνο 2022 και μετέπειτα, εκτιμούμε ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν, με την αβεβαιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η Ελλάδα βγαίνει με αίσθημα αυτοπεποίθησης από μία περίοδο σημαντικής αναδιάρθρωσης, με την οικονομία να αναμένεται να συνεχίσει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, παρά τις προκλήσεις. Κατά τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕ μετασχηματίστηκε σε έναν οργανισμό με πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό και ευελιξία. Συνεπώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στηρίζοντας την οικονομία – την οποία αποτελούν πολλοί σημερινοί και μελλοντικοί πελάτες μας – εν μέσω μίας περιόδου έντονων αναταράξεων.»