Κι όμως κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές μπορούν να προσφέρουν δουλειά στην τεχνολογία

Κι όμως κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές μπορούν να προσφέρουν δουλειά στην τεχνολογία
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τον επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της IBM.

Αν ανανεώνετε το βιογραφικό σας αυτή την περίοδο των γιορτών, θα σας απασχολεί αναμφίβολα ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην απασχολησιμότητά σας. Αν και οι ισχυρές δεξιότητες προγραμματισμού είναι πολύτιμες, μην υποτιμάτε τη σημασία του υπόβαθρού σας σε τομείς όπως η φιλοσοφία, η λογοτεχνία ή η ανθρωπολογία.

Ο Matt Candy, παγκόσμιος επικεφαλής γενετικής ΤΝ στην IBM, πιστεύει ότι οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος θα καλυφθούν από εκείνους που μπορούν να εργαστούν με την ΤΝ χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και τη δημιουργική σκέψη που καλλιεργείται σε πτυχία κοινωνικών επιστημών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Η IBM εντείνει τις μακροχρόνιες προσπάθειές της στον τομέα της ΤΝ, καθώς οι εταιρείες σε κάθε τομέα προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα αυτοματοποιημένο μέλλον. Αλλά οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν για να διευκολύνουν την έλευση αυτού του μέλλοντος δεν θα επικεντρώνονται απαραίτητα στην ικανότητα να …παίζουν τον κώδικα στα δάχτυλά τους ή να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια πλακέτα κυκλώματος.

Αντίθετα, ο Candy πιστεύει ότι όσοι κατανοούν θεμελιωδώς τη γλώσσα και πώς να την εφαρμόζουν θα μπορούσαν να έχουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ΤΝ.

«Αντί εμείς να πρέπει να μάθουμε να μιλάμε τη γλώσσα της τεχνολογίας και να προγραμματίζουμε υπολογιστές, ουσιαστικά αυτοί μαθαίνουν να μιλούν τη γλώσσα μας», δήλωσε ο Candy στο Fortune.

Ο Candy αναφερόταν κυρίως στην αύξηση της ζήτησης για το ρόλο των prompt engineers, όπου οι εργαζόμενοι τροφοδοτούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT και το Bard με προτροπές, ερωτήσεις και πληροφορίες για να τα εκπαιδεύσουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά και σκέψη.

Αυτές οι θέσεις εργασίας μπορούν να προσφέρουν παχυλούς μισθούς και συνήθως δεν βασίζονται σε δεξιότητες πληροφορικής.

Καθώς τα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ακρίβεια και μπορεί να παράγουν ψευδείς πληροφορίες – γνωστές ως «ψευδαισθήσεις» -, η ανάγκη για άτομα με ισχυρή κατανόηση της γλώσσας για την εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση με τα chatbot γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Παράλληλα με την προσοδοφόρα φύση της δυνατότητας βελτίωσης του τρόπου επικοινωνίας των chatbot, ο Candy πιστεύει επίσης ότι η ζήτηση για δημιουργικούς στοχαστές και αποφοίτους κοινωνικών επιστημών και ανθρωπιστικών σπουδών θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να γίνει υψηλότερη από ποτέ χάρη στην ΤΝ.

Ο Candy εξήγησε ότι τώρα λαμβάνει χώρα ένας εκδημοκρατισμός των δεξιοτήτων στον κόσμο της τεχνολογίας, μειώνοντας τη σημασία των τεχνικών εργαζομένων και αυξάνοντας τη ζήτηση για φορείς ευρύτερων δεξιοτήτων.

«Η αμφισβήτηση, οι δεξιότητες δημιουργικότητας και η καινοτομία θα είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι πιστεύω ότι η ΤΝ θα απελευθερώσει περισσότερη ικανότητα για δημιουργικές διαδικασίες σκέψης. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να σκεφτούν μια ιδέα, να δοκιμάσουν την ιδέα, να φτιάξουν κάτι, θα επιταχυνθεί πάρα πολύ. Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών για να το κάνεις αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com