Το Κίεβο στις αγορές με την εγγύηση των ΗΠΑ

Το Κίεβο στις αγορές με την εγγύηση των ΗΠΑ

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι οι Αμερικάνοι υποσχέθηκαν ένα δισ. δολάρια σε χρηματοοικονομικές εγγυήσεις στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου το Κίεβο να συγκεντρώσει πόρους στις κεφαλαιαγορές.

«Συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ουκρανία θα λάβει ένα δισ. δολάρια σε χρηματοοικονομικές εγγυήσεις», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον όπου εξασφάλισε χορήγηση βοήθειας 53 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια από τις ΗΠΑ όπλων στην Ουκρανία κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό της τμήμα.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ουκρανία δανείστηκε ένα δισ. δολάρια στις κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο παρόμοιας αμερικανικής εγγύησης.

Για το μέτωπο της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε απόλυτα την έκκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Πέτρο Ποροσένκο, για παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο έναντι της απειλής που προβάλει στη χώρα η Ρωσία. Την Πέμπτη ο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, πέρα από τον εξοπλισμό που έχει ήδη στείλει η Ουάσινγκτον, όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Είναι απαραίτητη περισσότερη υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απαραίτητος περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός, θανατηφόρος και μη», δήλωσε. «Οι κουβέρτες και τα κιάλια νυχτερινής όρασης είναι σημαντικά, ωστόσο κανείς δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες», επισήμανε. «Όπως το Ισραήλ, έτσι και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της».

Διαβάστε ακόμη: 

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αντάρτες της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους