Κυμαινόμενα με προαναγγελία χρέωσης τα τιμολόγια ρεύματος από το νέο έτος

Κυμαινόμενα με προαναγγελία χρέωσης τα τιμολόγια ρεύματος από το νέο έτος
A light bulb above 50 and 20 bills on a table in Athens, Greece on November 2, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι καταναλωτές θα μπορούν να μείνουν στο ενιαίο τιμολόγιο για έως και 12 μήνες, με τη δυνατότητα βέβαια να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή νωρίτερα.  

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σε ευρύτερη «περίμετρο» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εφαρμοστεί το τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής (ex-ante), που θα καταστήσει υποχρεωτικό για κάθε προμηθευτή από τις αρχές του 2024, με νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό γιατί το ΥΠΕΝ εξετάζει στην ίδια ρύθμιση να προβλέπει πως το εν λόγω προϊόν θα είναι το default για όλους τους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από υποχρεωτικό, το προϊόν με προαναγγελία τιμής θα έχει ενιαία δομή για όλες τις εταιρείες, καθώς στη διάταξη του ΥΠΕΝ θα δίνεται συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα με την οποία η όποια επιπλέον επιβάρυνση θα «κλειδώνει» την 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Ωστόσο, αντίθετα από τις αρχικές πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι το εν λόγω τιμολόγιο να μην αφορά μόνο τους καταναλωτές των οποίων έχει λήξει η σύμβαση.

Αν το σχέδιο του υπουργείου όντως υλοποιηθεί, τότε στην πράξη η «στόχευση» είναι το σύνολο της καταναλωτικής βάσης στην εγχώρια λιανική, αφού ακόμη και οι τελευταίες συμβάσεις σταθερής χρέωσης εκτιμάται ότι λήγουν τον Νοέμβριο. Για όλους αυτούς τους καταναλωτές, το γεγονός ότι το ex-ante τιμολόγιο θα είναι το default, σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου θα μεταβούν σε αυτό, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλου είδους σύμβαση, από αυτές που θα προσφέρει ο πάροχός τους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να μείνουν στο ενιαίο τιμολόγιο για έως και 12 μήνες, με τη δυνατότητα βέβαια να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή νωρίτερα. Πάντως, με δεδομένη και την αβεβαιότητα που δημιουργεί στους καταναλωτές το «ξεπάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως θα είναι ελάχιστοι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν (τουλάχιστον εξαρχής) κάποιο προϊόν άλλης κατηγορίας. Επομένως, εκτιμάται πως οι εταιρείες θα «μεταφέρουν» όλο το πελατολόγιό τους σε αυτό το ενιαίο προϊόν

Όσον αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος του default τιμολογίου, αυτό θα επιμερίζεται σε μία βασική χρέωση και μία ex-ante ρήτρα – με τον μαθηματικό τύπο της ρήτρας να περιγράφεται στη ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε. Καθώς θα είναι προϊόν με προαναγγελία τιμής, η ρήτρα θα περιλαμβάνει μεγέθη τα οποία θα οριστικοποιούνται πριν από την 1η ημέρα του μήνα εφαρμογής της τελικής χρέωσης.

Κάθε εταιρεία θα «ζυγίζει» την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος της, με το ρίσκο που είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Έτσι, θα κάνει τις επιλογές της αναφορικά με το ύψος της βασικής χρέωσης, τις παραμέτρους για τη ρήτρα, καθώς και για το όριο για την ενεργοποίησή της. Η πιο πιθανή εκδοχή που μελετά το ΥΠΕΝ είναι τόσο η βασική χρέωση όσο και η ρήτρα να είναι παραμένουν σταθερές για όλο το 12μηνο.

Στα υπόλοιπα σενάρια που εξετάζονται, όσον αφορά τη βασική χρέωση φαίνεται πως θα πρέπει να διατηρείται σταθερή τουλάχιστον για ένα 6μηνο. Για τη ρήτρα μελετώνται εκδοχές για ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα τροποποίησης – ακόμη και κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο υποστηρίζει πως τα ex-ante τιμολόγια θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να αντιπαραβάλουν με όμοιους όρους τις χρεώσεις των παρόχων και να εντοπίζουν τα φθηνότερα, αφού κάθε 1η του μήνα θα οριστικοποιούνται οι τελικές τιμές τους. Αντίθετα, οι μαθηματικές φόρμουλες των ex-post τιμολογίων είναι δυσνόητες για τους καταναλωτές. Κατά συνέπεια, μπορούν να συγκρίνουν τα προϊόντα αυτά μόνο αναδρομικά, δηλαδή αφότου αυτά «τρέξουν» για αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr