Κίνα: Εξαγορές εταιρειών του εξωτερικού ύψους 40,7 δις δολαρίων

Κίνα: Εξαγορές εταιρειών του εξωτερικού ύψους 40,7 δις δολαρίων

Οι κινεζικές εταιρείες συνήψαν στο δεύτερο τρίμηνο 97 συμφωνίες που επικεντρώνονται στους τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

Οι συμφωνίες κινεζικών εταιρειών για εξαγορές και συγχωνεύσεις (mergers and acquisitions, M&A) στο εξωτερικό αυξήθηκαν θεαματικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με έκθεση της νομικής εταιρείας Baker & McKenzie.

Οι κινεζικές εταιρείες συνήψαν στο δεύτερο τρίμηνο 97 συμφωνίες, συνολικής αξίας 40,7 δις δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 23% και 132%, αντίστοιχα, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την έκθεση της Baker & McKenzie.

Οι τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανίας ήταν αυτοί στους οποίους κατευθύνθηκαν κυρίως οι κινεζικές επενδύσεις, με τα σχετικά ποσά να ανέρχονται σε 17 δις δολάρια και 4,8 δις δολάρια, αντίστοιχα, σημειώνει η έκθεση.

«Υποψιάζομαι ότι οι κινεζικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εξωτερικό θα είναι καθοδηγητικός παράγοντας για τις M&A στο υπόλοιπο του έτους και θα αποτελέσουν μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας συναλλακτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Michael DeFranco, επικεφαλής της Baker & McKenzie’s Global M&A Practice.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Brexit και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των παραγόντων που περιορίζουν την εμπιστοσύνη για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Η συνολική αξία των μεγάλων διασυνοριακών συμφωνιών – αξίας άνω των 5 δις δολαρίων – μειώθηκαν σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.