Κίνητρα για επενδύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν τα επιμελητήρια

Κίνητρα για επενδύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν τα επιμελητήρια

Για τα μέτρα που χρειάζονται για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα ώστε να στηριχθεί ο ελληνικός τουρισμός μίλησε ο Κ. Μίχαλος.

Ο τουρισμός έχει ήδη αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης. Ωστόσο, τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και προσοχή, τόσο από πλευράς της Πολιτείας, όσο και από τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κωνσταντίνο Μίχαλο σε εσπερίδα που διοργάνωσε χθες το ΕΒΕΑ με θέμα: «Η συμβολή των επιμελητηρίων στην αναπτυξιακή προοπτική των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Μίχαλος εκτιμά ότι το πολύτιμο κεφάλαιο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση ένα σαφές όραμα, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με μακρόπνοο σχέδιο, με υψηλό επαγγελματισμό, με καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές ενώ χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία ενίσχυσης και προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αναζήτηση νέων αγορών και ομάδων – στόχων, αναβάθμιση των απαραίτητων βασικών υποδομών, όπως είναι το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι μαρίνες της χώρας και μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο συνεδριακός, ο αγροτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

«Χρειάζεται κυρίως ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα – και στη ραχοκοκαλιά του, που λέγεται Μικρομεσαία Επιχείρηση – να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό απαιτεί νέα, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Απαιτεί νέους μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται επίσης γενναία κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων, με απλούστερες διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο» όπως εξήγησε ο ίδιος και σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο νέος Επενδυτικός Νόμος και το νέο ΕΣΠΑ.

Πέρα από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχει η Πολιτεία, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάνω από όλα ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με αποκατάσταση της ρευστότητας, με ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Και βεβαίως, με ένα ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό», συνέχισε ο κ. Μίχαλος, «ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Στην προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως στη δημιουργία νέων, καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και εισοδήματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ