Κοινό κάλεσμα Τσίπρα – Ρέντσι στους ηγέτες του Νότου

Κοινό κάλεσμα Τσίπρα – Ρέντσι στους ηγέτες του Νότου

Τι αποκαλύπτει ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Στην Αθήνα τις επόμενες μέρες θα μεταβεί ο Ματέο Ρέντσι για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και όπως έχουν ήδη συμφωνήσει θα καλέσουν να λάβουν μέρος στη συνάντηση τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Αυτό αποκαλύπτει σε άρθρο του ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών».

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να γίνει στην Αθήνα η συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου.

Πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 9η Σεπτεμβρίου και θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η διάσκεψη θα συνιστά ουσιαστικά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού “Νότου” απέναντι σε αυτές.

Επισημαίνεται ότι η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα που πραγματοποιείται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης, στον απόηχο και του Brexit.