Κυβερνητικό πλάνο για επίσημο αίτημα και πρόωρη μερική εξόφληση του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κυβέρνηση αλλά και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλουν οι εγκρίσεις να δοθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε το ποσό να καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στα σκαριά βρίσκεται η πρόωρη μερική εξόφληση του ΔΝΤ με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς την επίσημη υποβολή αιτήματος προς το Ταμείο για πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου. Στην κυβέρνηση αλλά και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλουν οι εγκρίσεις να δοθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε το ποσό να καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαιτούνται περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το μαξιλάρι ασφαλείας.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – χθες καταγράφηκε νέο ιστορικό χαμηλό, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 5,5%, στο 1,728%. Η δε συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων -και χθες – έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση περί πιθανής νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές των ομολόγων. Τα θετικά και τα αρνητικά σταθμίζονται από τους αρμόδιους προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το θέμα είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο το επίσημο αίτημα δεν κατατέθηκε λόγω και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το ζητούμενο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή όμως απαιτούνται τεχνικές διαδικασίες που θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο μήνες, το «πράσινο φως» θα πρέπει να ανάψει στη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup ή (το αργότερο) σε αυτήν του Οκτωβρίου. Υπέρ του ελληνικού αιτήματος είχε ταχθεί ανοικτά ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Ωστόσο, προεκλογικά, η θετική απάντηση από την πλευρά των θεσμών είχε συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το ακριβό τμήμα της οφειλής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5%. Έτσι, θα απαλλαγεί από ένα πολύ ακριβό κομμάτι χρέους διαθέτοντας μέρος του αποθεματικού το οποίο έχει κόστος χαμηλότερο του 2% για την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα