Κλιμάκιο της Μοσάντ στην Αθήνα

Κλιμάκιο της Μοσάντ στην Αθήνα

Επικοινωνία Σαμαρά – Νετανιάχου για την τρομοκρατική επίθεση στη Πρεσβεία του Ισραήλ.

Επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να τον ενημερώσει για τις έρευνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο κ. Νετανιάχου προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στις έρευνες, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές. Όπως αναφέρουν ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, ήδη έχει αφιχθεί κλιμάκιο της Μοσάντ στην Αθήνα. Πρόκειται για τη γνωστή ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, που θα συνδράμει στις έρευνες κατά της τρομοκρατίας.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέδωσε την τρομοκρατική επίθεση σε φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις σε «εκστρατεία υποκίνησης μίσους» την οποία διεξάγουν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες. Μέσω Twitter τα στελέχη της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα δήλωσαν ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τα δύο καλάσνικοφ με τα οποία οι άγνωστοι γάζωσαν με 54 σφαίρες το κτήριο της πρεσβείας στο Ψυχικό είχαν χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση κατά της οικίας του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι πέρυσι το Δεκέμβριο, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης. Την ευθύνη για την επίθεση κατά της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας είχε τότε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».  Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, επί της λεωφόρου Συγγρού.

Στελέχη της ΕΛΑΣ αποδίδουν την επίθεση στις τρέχουσες πολιτικές συγκυρίες, αλλά και στο γεγονός ότι πριν λίγο καιρό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας είχε μεταβεί στο Ισραήλ και είχε συζητήσει μεταξύ άλλων και την αγορά drones, δηλαδή, τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων που θα φέρουν θερμικές κάμερες.

Είναι η πρώτη σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία τα τελευταία 12 χρόνια. Η προηγούμενη είχε γίνει το 2012 στο Νέο Δελχί και είχε αποδοθεί σε Iρανούς πράκτορες.

Τα μέλη της Οργάνωσης γάζωσαν την πρεσβεία τα ξημερώματα της Παρασκευής με δύο καλάσνικοφ –άδειασαν δύο γεμιστήρες με 30 κάλυκες έκαστος- και εξαφανίστηκαν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.