«Κόκκινη κάρτα» στη FIFA

«Κόκκινη κάρτα» στη FIFA
Photo:

Ο ένας μετά τον άλλο σπόσνορες «γυρίζουν την πλάτη» στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Σε κάθε τετραετία που μεσολαβεί για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, η FIFA υπολογίζεται ότι “τσεπώνει” περί τα 1,4 δισ. δολάρια από τους 6 επίσημους σπόνορές της.

Στο τελευταίο Μουντιάλ ήταν η Adidas, η Coca-Cola, η Hyundai/Kia Motors, η Emirates, η Sony and η Visa. Από αυτές, η πρώτη ανανέωσε τα συμβόλαια μέχρι το 2030.

Τουλάχιστον τρεις όμως από τις υπόλοιπες έχουν είτε ήδη αποχωρήσει, είτε ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την “ομάδα”…

Τον “χορό” άνοιξε η Emirates Airlines τον περασμένο μήνα. Τώρα σειρά φαίνεται ότι παίρνει η Sony, καθώς -σύμωνα με πηγές του Reuters- σκοπεύει να τερματίσει τη χορηγία της στο Μουντιάλ, έπειτα από 8 χρόνια. Ως αιτία στελέχη της αναφέρουν ανωνύμως στο διεθνές πρακτορείο την απόφαση του ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού να δώσει προτεραιότητα στην αναδιάρθρωσή του. Αποφεύγοντας απ΄την πλευρά του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσεις τις φήμες, εκπρόσωπος της FIFA ανέφερε πως “το ισχύον συμβόλαιο με τη SONY”, ύψους 280 εκατ. δολαρίων, “λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία”.

Φαίνεται πάντως ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα επικρατήσει τελικά… πολυκοσμία, καθώς πληροφορίες των Sunday Times ανέφεραν που σε “τροχιά” αποχώρησης βρίσκεται τώρα ένας ακόμη μεγάλος σπόνσορας του Μουντιάλ: η Coca-Cola. Η πολυεθνική φέρεται να τα λέει πιο “έξω από τα δόντια”, καθώς το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά πως η Coca-Cola “ζήτησε διαφάνεια εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης γύρω από τις προσπάθειες του οργανισμού να ξεπλύνει την έκθεση για διαφθορά στην διεκδίκηση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022”.

Η εν λόγω έκθεση που παραδόθηκε τον περασμένο μήνα έχει να κάνει με την έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκιών στην ανάθεση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στη Ρωσία και στο Κατάρ αντιστοίχως. Αν και ο Χανς-Γιοακίμ Έκερτ της Επιτροπής Ηθικής της FIFA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για να ακυρωθούν οι αναθέσεις, ο Αμερικανός δικηγόρος Μάικλ Γκαρσία -που ανέλαβε την έρευνα για τις καταγγελίες- έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά “πλυντήριο” την περίληψη των συμπερασμάτων που εξέδωσε η FIFA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα εξετάσει περαιτέρω την αναφορά του Γκαρσία, πετώντας έτσι το “μπαλάκι” στον επικεφαλής της επιτροπής, Ντομένικο Σκάλα, για το εάν το “γαϊτάνακι” των αποκαλύψεις θα συνεχιστεί με την παραπομπή ή όχι του θέματος στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA. Στελέχη της έχουν πάντως ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν σχέδια να δημοσιοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία της έρευνας. Πόσω μάλλον όταν, σχολιάζει η Guardian, υπάρχουν δεκάδες πρόθυμοι να αντικαταστήσουν όσους επιχειρηματικούς κολοσσούς δεν ανανεώσουν τελικά τις χορηγίες. Ήδη στην ουρά, αναφέρει, βρίσκονται η Qatar Air και η Samsung.