Κολοσσιαίο χτύπημα 74 δισ. δολ. στον ινδικό κολοσσό Adani. Καταρρέουν οι μετοχές

Κολοσσιαίο χτύπημα 74 δισ. δολ. στον ινδικό κολοσσό Adani. Καταρρέουν οι μετοχές
Photo: pixabay.com
Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, η Hindenburg χρέωσε το Adani Group με σχέδιο κολοσσιαίας χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης

Απώλεσε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας ο Ινδός Gautam Adani, καθώς το χτύπημα του short seller Hindenburg Research στις μετοχές του Ομίλου Adani άγγιξε τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η Hindenburg Research ξεκίνησε τον μεγαλύτερο πόλεμο στη σταδιοδρομία της, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα διετούς έρευνας, η οποία επιγράφεται «The Largest Con in Corporate History».

Ειδικότερα, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, η Hindenburg χρέωσε το Adani Group με σχέδιο κολοσσιαίας χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης, που λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είπε, ο Gautam Adani έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως μέσω της ανατίμησης των τιμών των μετοχών στις 7 βασικές εισηγμένες εταιρείες του ομίλου, οι οποίες σημειώσει αύξηση 819%. Ο Όμιλος Adani αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους αβάσιμους και λέγοντας ότι έκανε πάντα τις απαραίτητες ρυθμιστικές αποκαλύψεις.

Σε κάθε περίπτωση, το sell off στις μετοχές του Gautam Adani τον οδήγησαν στη 10η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με καθαρή αξία 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς κάτω από τον αντίπαλο του Mukesh Ambani, τον πρόεδρο της Reliance Industries Ltd, με καθαρή αξία 84,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από την έκθεση Hindenburg, ο Adani βρισκόταν στην 3η θέση.

Η Adani Enterprises έχασε 5% την Τετάρτη, η Adani Power υποχώρησε 5%, ενώ η Adani Total Gas υποχώρησε 10%, κάτω από το ημερήσιο όριο τιμής της. Η Adani Total Gas, μια κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής ενεργειακής μεγάλης Total και του Ομίλου Adani, ήταν το μεγαλύτερο θύμα της έκθεσης short seller, χάνοντας περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ινδικές μετοχές αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έκθεση Hindenburg – η μεγαλύτερη εκροή σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες από τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: