Κομισιόν προς Γερμανία: Αυξήστε μισθούς και μειώστε τα πλεονάσματα

Κομισιόν προς Γερμανία: Αυξήστε μισθούς και μειώστε τα πλεονάσματα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις δυσμενείς επιπτώσεις της γερμανικής οικονομικής πολιτικής στην υπόλοιπη Ευρώπη επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Απαραίτητη» θεωρούν την αύξηση των μισθών στη Γερμανία οι Βρυξέλλες, καθώς έτσι η χώρα θα βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ.

«Είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους ευρωπαίους εταίρους τους. Προς τούτο, μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής», εξήγησε ο Ούγγρος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας» εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη Γερμανία, επισήμανε κριτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα.

«Θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο διάλογος περί της αύξησης των μισθών έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, εκτιμούσε μάλιστα πρόσφατα ότι οι μισθοί έχουν περιθώριο να αυξηθούν έως και κατά 3% στη χώρα αυτή, όπου κατά τόπους «βρισκόμαστε σχεδόν σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης».

Η Γερμανία εφάρμοσε μια πολιτική περιορισμού των μισθών εδώ και χρόνια, κι αυτός υπήρξε ένας καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.

Ενώ η Ευρωζώνη συνεχίζεται να βρίσκεται εν μέσω οικονομικού μαρασμού, η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων, για τους οποίους η άνοδος των μισθών στη Γερμανία θα αποδεικνυόταν επωφελής για όλους στην ΕΕ, αφού θα διόρθωνε εν μέρει το χάσμα ανταγωνιστικότητας, αλλά και θα τόνωνε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.

Η Γαλλία έχει προβεί επανειλημμένως σε εκκλήσεις για αυτό, το τελευταίο διάστημα μάλιστα διά στόματος του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ. Η ρητορική του έχει θερμούς υποστηρικτές στη Γερμανία, ιδίως στις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εξάλλου εισηγήθηκαν το νόμο για τον κατώτερο μισθό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Όμως η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ρίχνει μια βαριά σκιά στις επιθυμίες και τις προσδοκίες για αυξήσεις των μισθών. Η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εργοδοσία στη Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν να διεξάγονται τους επόμενους μήνες, «θα είναι δύσκολες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ρεκόρ αποδοχής για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών με την «ευλογία» της ΕΚΤ