Κορκίδης: Τελευταία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις η έκτακτη ρύθμιση χρεών

Κορκίδης: Τελευταία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις η έκτακτη ρύθμιση χρεών

Το μέτρο που αναμένει την έγκριση των θεσμών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

 

Τελευταία ευκαιρία των επιχειρηματιών να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τη νέα έκτακτη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, μετά και την έγκριση των δανειστών.

Ο κ. Κορκίδης, αναλυτικά, σημειώνει τα εξής σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα:

Πρόκειται για μία ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες της εφορίας, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών τους, να τα ρυθμίσουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ η ρύθμιση θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%. «Κούρεμα» της κύριας οφειλής δεν θα προβλέπεται, όπως στη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξετάζεται να οριστεί στα 25 ευρώ, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι οφειλές του 2018. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο θα αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 105 δισ. ευρώ [..]».

«Με εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους να χάνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων και σχεδόν 9 στους 10 οφειλέτες να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ και 6 στις 10 εταιρείες να έχουν βαρύ φορτίο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η νέα ρύθμιση θα δώσει σίγουρα μία ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Οι οφειλέτες της εφορίας για να ενταχθούν στις 120 δόσεις θα πρέπει βεβαίως να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της. Το κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφειλέτη και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ). Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει στην ιστοσελίδα της η ΑΑΔΕ. Ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους αναμένεται να δώσει και η πάγια ρύθμιση, με την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 48, επίσης υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Παράλληλα εως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να κλείσει και το θέμα του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού. Το ζητούμενο για άλλη μία φορά θα είναι ο περιορισμός των εμποδίων ένταξης των χρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες ρυθμίσεις φορολογικών υποχρεώσεων».