Κουβέλης: Δεν έγιναν στρατηγικού χαρακτήρα λάθη στο Μάτι – Σε ό,τι με αφορά ζητώ συγνώμη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας για τις ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. 

«Οι ρυθμίσεις, οι οποίες αποφασίστηκαν, όπως και η άμεση υλοποίησή τους, θα συναντήσουν προβλήματα με ιδιωτικά συμφέροντα, με καταστάσεις παρανομίας και αυθαιρεσίας. Πρέπει να γίνει συνείδηση και των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ότι το συλλογικό συμφέρον είναι εκείνο που προέχει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Οι εν θερμώ παραιτήσεις, η εν θερμώ αναζήτηση των ευθυνών, είτε των γενικοτέρων, είτε των επιμέρους, δεν υπηρετεί το σκοπούμενο. Το σκοπούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις, οι οποίες προέκυψαν και γεννήθηκαν. Σήμερα, οι καταστάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα είναι πολλά. Οι ρυθμίσεις, οι οποίες αποφασίστηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα συναντήσουν αντιστάσεις, διότι κυριαρχεί η άποψη «κρεμάστε τον αδελφό μου γιατί εγώ ζαλίζομαι». Δηλαδή να κάνουμε πολεοδομικές ρυθμίσεις, να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, να ανοίξουμε δρόμους, να ελευθερώσουμε τον αιγιαλό, αλλά σε βάρος κάποιων άλλων πέραν του «ιδιωτικού συμφέροντος». Εκείνο που πρέπει να καταγράψουμε, όχι για να δικαιώσουμε την κυβερνητική πολιτική, αλλά για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, είναι ότι πρέπει να διαπιστώσουμε και να αξιολογήσουμε όλη την προηγούμενη κατάσταση και το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι «στρατηγικού χαρακτήρα λάθη για την τραγωδία στο Μάτι, που οδήγησε στον θάνατο πολλούς συνανθρώπους μας, δεν έγιναν. Το ότι μπορεί να υπήρξαν λάθη σε επιμέρους συνεννοήσεις ή διαδικασίες δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτό, όμως, είναι μία υπόθεση, η οποία θα αντιμετωπισθεί σε νηφαλιότερη στιγμή. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να αδειάσει πλήρως, χωρίς να υπάρξουν αυτοί οι νεκροί συμπολίτες μας. Ενδεχομένως, εάν έλειπαν όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία συνιστούν το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, θα μπορούσε να είχε γλυτώσει και αυτός ο κόσμος».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει συγνώμη», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε: «Αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, προφανώς και αφορά στην έκφραση της συγνώμης και της λύπης για αυτό το οποίο έγινε. Χωρίς η έλλειψη της συγνώμης και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, όπως προσδιορίσθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να σημαίνει άφεση των ευθυνών για όλα εκείνα τα λάθη ή τα επιμέρους στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή. Δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούνται ή δεν θα αναζητηθούν επιμέρους λάθη και παραλείψεις, ενδεχομένως και αμέλειες. Αυτό, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα από εκείνο που καταγράφεται ως η άμεση προτεραιότητα και η επί της ουσίας ανάληψη της ευθύνης. Τί είναι αυτή; Είναι η προώθηση όλων εκείνων των μέτρων που πράγματι μπορεί να αρχίσουν να δίνουν τέλος σε μία εφιαλτική κατάσταση».

«Σε ό,τι με αφορά, ζητάω συγνώμη» σημείωσε, τέλος ο κ. Κουβέλης, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα είναι στις επάλξεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα