KPMG – ESG & Compliance Conference: Οι δράσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση

KPMG – ESG & Compliance Conference: Οι δράσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση
Λόγω της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα μέταλλα.

Οι τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας από τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος από τις εταιρείες συζήτηθηκαν στο ESG & Compliance Conference της KPMG Ελλάδας που διεξάγεται στις 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Στο πάνελ που συντόνιζε η Αναστασία Βάρτη της KPMG, μίλησαν οι Αντώνης Αυγερόπουλος, Business Executive Officer Greece, Cyprus, Adriatics, Bulgaria της Nestle Nespresso, ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ, ο Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, η Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director της Viohalco και η Αριάδνη Ψιμάρα, New Business Development Manager της Attica Group.

ΔΕΗ

O κ. Ιωακειμίδης είπε πως η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακές αλλαγές στη λειτουργία της ως προς τη μείωση εκπομπών άνθρακα τα τελευταία 3 χρόνια. «Έχουμε μια σαφή στροφή στην απολιγηντοποίηση» σημείωσε και μίλησε πως η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε «πράσινες» επενδύσεις και τις ΑΠΕ.  Ακόμα, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα προς τις ΑΠΕ για να παρέχουμε προσιτή και φθηνή ενέργεια προς τους καταναλωτές.

Ο ίδιος στάθηκε και στα πρότυπα που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, με τη χρήση εταιρειών που έχουν επιστημονική τεκμήριωση για αυτή τη μείωση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Παπαστράτος

Από την πλευρά του, ο κ. Κωσταρέλης είπε η μεγαλύτερη πρόκληση βιωσιμότητας για την Παπαστράτος ήταν το πως το ίδιο προϊόν θα έχει μικρότερες εκπομπές από τον προκάτοχο του, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που έχει λάβει η εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως ο στόχος για την ενεργειακή μείωση που είχε θέσει η Παπαστράτος για να επιτυχεί το 2025, θα το επιτύχει από φέτος. 

Μίλησε ακόμα πως η τελευταία μεγάλη επένδυση ύψους 10 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Παπαστράτος για το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο θα της επιτρέψει να μειώσει την κατανάλωση της κατά επιπλέον 30% έως το 2025.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Η κ. Μαχαίρα σημείωσε πως το «ταξίδι» της ΑΒ Βασιλόπουλος στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και τόνισε πως και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την πολιτική μείωση του ενεργειακού κόστους. «Δεν είναι καλό μόνο για το περιβάλλον, είναι καλό και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως η εταιρεία έχει ετοιμάσει ένα hub ώστε να βοηθήσει τους συνεργάτες της στους στόχους μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2025.

Nespresso

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Αυγερόπουλος στάθηκε στη σημασία που δίνει η Nespresso στο πως οι στόχοι για το net zero επηρεάζουν τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται, κάνοντας λόγο για δεντροφυτεύσεις, για τη γεωργία με περιβαλλοντικό φιλικό τρόπο και στη δέσμευση της εταιρείας για την κυκλικότητα της λειτουργίας της.

Μιλώντας για τη μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου, είπε πως το 50% των περιοχών που σήμερα παράγουν καφέ μέχρι το 2050 δεν θα μπορούν να παράγουν.

Σήμερα 1 στις 3 κάψουλες που παράγουμε ανακυκλώνεται, σημείωσε ο κ. Αυγερόπουλος, προσθέτοντας πως «η πρωτοβουλία της ανακύκλωσης που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 9 χρόνια στην Ελλάδα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές».

Attica Group

Η κ. Ψιμάρα μίλησε για τις δράσεις ESG της Attica Group και για την πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία, λέγοντας πως δεν υπάρχει το καύσιμο που θα βοηθήσει στη μετάβαση. Στάθηκε ακόμα στις δράσεις της εταιρείας για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών από τον στόλο της Attica

«Μεσοπρόθεσμα έχουν ανακοινώσει πως θα χρησοποιήσουμε βιοκαύσιμα, που δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά σε μεταγενέστερο φοντό κοιτάμε και τη μεθανόλη», ενώ δήλωσε πως η Attica έχει δεσμευτεί σε ενεργειακή μείωση 14% ανά ναυτικό μίλι από το 2030.

Viohalco

Ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες απανθρακοποίησης των προϊόντων της Viohalco. Λόγω της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται πχ στα αυτοκίνητα, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Viohalco στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: