«Κρυφάκουγαν» ακόμη και τον ΟΗΕ

«Κρυφάκουγαν» ακόμη και τον ΟΗΕ

Κοριό και στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είχε τοποθετήσει η NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Der Spiegel".

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ είχε τοποθετήσει κοριό στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα αρχεία δείχνουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Σπίγκελ.

«Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών (ναι!)», αναφέρει ένα έγγραφο που επικαλείται το Spiegel, προσθέτοντας πως μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012. Ανάμεσα στα έγγραφα που αντιγράφηκαν από τον Σνόουντεν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της NSA είναι σχέδια της αποστολής της ΕΕ, η τεχνολογική υποδομή της και οι servers της.

Διαβάστε ακόμη: Washington Post: H NSA «φακέλωνε» τις επικοινωνίες πολιτών

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται «Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής». «Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών», αναφέρει το περιοδικό.

Οι διαρροές του Σνόουντεν έφεραν σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ καθώς εξέθεσαν την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης που διαθέτει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει πως οι κατάσκοποί της ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου και πως οι διαρροές έχουν βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Πριν από μία εβδομάδα, η Βρετανία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, έθεσε υπό κράτηση τον σύντροφο του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ που καλύπτει για την εφημερίδα Guardian τις διαρροές του Σνόουντεν. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε πως τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον Ντέιβιντ Μιράντα ήταν «πολύ ευαίσθητα» και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αν αποκαλύπτονταν.

Την περασμένη εβδομάδα o Guardian κατέστρεψε υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν αρχεία του Σνόουντεν, αφού απειλήθηκε με νομικά μέτρα από υψηλόβαθμους συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διευθυντές σύνταξης μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων ανέφεραν πως η κράτηση του Μιράντα και οι κινήσεις εναντίον του Guardian «υπονομεύουν τη θέση της ελευθεροτυπίας σε όλο τον κόσμο».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ότι ένας σθεναρός υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημόσιας συζήτησης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιήσει αυτό που ισοδυναμεί με παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και των ατόμων που συνδέονται μαζί της», αναφέρει η επιστολή της σουηδικής Dagens Nyheter, της φινλανδικής Helsingin Sanomat, της δανέζικης Politiken και της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ