Κρίση στη Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό η αγορά εμπορικών ακινήτων, με πτώση 10% το 2023

Κρίση στη Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό η αγορά εμπορικών ακινήτων, με πτώση 10% το 2023
Photo: AFP
Καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία μείωσαν την όρεξη των επενδυτών.

Σο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κινήθηκε για το 2023 η αγορά γραφειακών κτηρίων στη Γερμανία, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία μείωσαν την όρεξη των επενδυτών.

Η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για το σύνολο του έτους, οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 10%, τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη των καταγραφών το 2003, και οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση στα ακίνητα πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τα σπίτια, δήλωσε ο Γενς Τόλκμιτ, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα σχετικά με την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.

Το Reuters σημειώνει πως τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον τομέα αυξάνονται και ιδίως οι Γερμανοί δανειστές βρίσκονται υπό τον αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.

Για χρόνια, τα ακίνητα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία γνώρισαν μεγάλη άνθηση καθώς τα επιτόκια έπεφταν, εκτοξεύοντας τη ζήτηση. Αλλά ένα ξαφνικό άλμα στα επιτόκια και το κόστος κατασκευής οδήγησε ορισμένους κατασκευαστές σε αφερεγγυότητα, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση στέρεψε και οι συμφωνίες πάγωσαν.

Η Γερμανία είναι μέχρι στιγμής η Ευρώπη που έχει πληγεί περισσότερο σε μια κρίση που έχει πλήξει επίσης την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν όλο και περισσότερο και ο κλάδος έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: