Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Νέες αυξήσεις ναύλων αναμένει η Maersk, ενώ το Σουέζ έχει «γονατίσει» κατά 80%

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Νέες αυξήσεις ναύλων αναμένει η Maersk, ενώ το Σουέζ έχει «γονατίσει» κατά 80%
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Η Maersk βλέπει επίσης σημάδια περαιτέρω συμφόρησης στα λιμάνια, ιδίως στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η Moller-Maersk, ένας από τους μεγαλύτερους «παίχτες» στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ότι οι γραμμές εφοδιασμού του κόσμου επηρεάζονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως από τις επιπτώσεις που προέρχονται από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με έδρα την Κοπεγχάγη αύξησε τo outlook για τα κέρδη της αργά τη Δευτέρα, καθώς οι διαταραχές αφαιρούν ουσιαστικά χωρητικότητα από τον παγκόσμιο στόλο και έτσι ενισχύουν τις τιμές των ναύλων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα που η Maersk αυξάνει τις προβλέψεις της, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει την ίδια και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να πλεύσουν νότια της Αφρικής.

Οι διαταραχές έχουν μειώσει τις διελεύσεις των γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά περίπου 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Η Maersk ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βλέπει επίσης σημάδια περαιτέρω συμφόρησης στα λιμάνια, ιδίως στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που προκαλεί εκτίναξη των ναύλων. Επιπλέον, η ζήτηση στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε να είναι «ισχυρή», δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτή η εξέλιξη συσσωρεύεται σταδιακά και αναμένεται να συμβάλει σε ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024» σύμφωνα με την Maersk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com