Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Morgan Stanley για απότομο φρένο της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Morgan Stanley για απότομο φρένο της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές περιμένουν την επαναφορά της παραγωγής στο 60% με 80% των φυσιολογικών επιπέδων έως τα τέλη αυτού του μηνός και στα φυσιολογικά επίπεδα προς τα μέσα με τέλη Μαρτίου.

Για απότομη πτώση του κινεζικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης έως και το 3,5% προειδοποιεί η Morgan Stanley, εάν η επιδημία του νέου κορωνοϊού δεν τεθεί υπό έλεγχο αρκετά γρήγορα ώστε να επανέλθει η μεταποιητική παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι κινεζικές αρχές υγείας ανακοίνωσαν σήμερα 74.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.004 θανάτους λόγω του κορωνοϊού με τους περισσότερους στην επαρχία Χουμπέι, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας έχει «παραλύσει» καθώς οι αρχές έχουν αποκλείσει ολόκληρες πόλεις στις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού, που πλέον ονομάζεται COVID-19. Παρά την επαναλειτουργία ορισμένων εργοστασίων, οι αναλυτές της Morgan Stanley διαπιστώνουν ότι η παραγωγή κινείται στο 30% με 50% των φυσιολογικών επιπέδων.

Οι αναλυτές περιμένουν την επαναφορά της παραγωγής στο 60% με 80% των φυσιολογικών επιπέδων έως τα τέλη αυτού του μηνός και στα φυσιολογικά επίπεδα προς τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Προειδοποιούν όμως για οικονομική αβεβαιότητα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, με κορύφωση του ιού έως τον Μάρτιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθούν στο 5,3% στο πρώτο τρίμηνο και στο 5,9% στο σύνολο του έτους. Σε ένα όμως δυσμενές σενάριο, με κορύφωση της επιδημίας τον Απρίλιο και παράταση των προβλημάτων στην παραγωγή, η Morgan Stanley δεν αποκλείει βουτιά της ανάπτυξης στο 3,5% στο πρώτο τρίμηνο και στο 5,6% στο σύνολο του έτους.