Κτήμα SEMELI: Έτσι βρέθηκε στην κορυφή της οινοποιητικής πυραμίδας

Κτήμα SEMELI: Έτσι βρέθηκε στην κορυφή της οινοποιητικής πυραμίδας

Οι επενδύσεις, οι υψηλές και συνεχείς διακρίσεις για τα κρασιά και το στοίχημα του οινοτουρισμού.

Oι Ελληνες απολαμβάνουν τη ζωή, πίνοντας κρασί. Ένα ποτό, το οποίο δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι του μόχθου, αλλά και των αρχόντων. Σε όλη τη χώρα, από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη, βρίσκεις οινοποιεία, με διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, που προσφέρουν την εμπειρία της γεύσης του υπέροχου ελληνικού κρασιού, προσελκύοντας κάθε χρόνο Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Ο οινικός τουρισμός αποτελεί άλλωστε βασικό χαρτί του εναλλακτικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, με τους Αμερικανούς να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν τον τομέα για το 2018.

Από το 1979, το Κτήμα SEMELI αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα. Με 17 ετικέτες συνολικά, η εταιρεία SEMELI εξάγει κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της σε 19 διαφορετικές χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Βρετανία και το Βέλγιο.

Το οινοποιείο βρίσκεται σε μία τις πιο εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδος, στο Κούτσι της Νεμέας. Εκεί στο ξέφωτο με το υψόμετρο των 600 μέτρων, όπου διασταυρώνονται η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού με τους δροσερούς αέρηδες και τα ρεύματα των φαραγγιών, δημιουργείται ένα μοναδικό οικοσύστημα – terroir που χαρίζει στο κρασί γευστική δύναμη και υπεροχή.

Το ενδιαφέρον στοίχημα που κέρδισε η SEMELI στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, είναι η άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Δημιουργός πίσω από τα βραβευμένα κρασιά είναι ο Λεωνίδας Νασιάκος, Οινολόγος και Γενικός Διευθυντής του Οινοποιείου SEMELI. Γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά και μεγάλωσε στην Τρίπολη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα, με την επαγγελματική του εμπειρία να ξεκινά από το οικογενειακό οινοποιείο Νασιάκου στη Μαντινεία. Στο δυναμικό της «ΣΕΜΕΛΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ» εντάχθηκε αρχικά ως Διευθυντής Παραγωγής και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

«H παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας υπήρξε ανέκαθεν απαρέγκλιτος στόχος για το Κτήμα SEMELI και αυτό ήταν το κλειδί για την επιτυχημένη μας προσπάθεια. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση μέσω επενδύσεων στο ίδιο το αμπέλι, αλλά και σε άλλους δύο παράγοντες: Τo ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία αιχμής που διασφάλισε ένα ακόμη ποιοτικότερο αποτέλεσμα», σημειώνει ο Λεωνίδας Νασιάκος στο Fortune.

Αυτό που ξεχώρισε όμως τη SEMELI, κατά τον Λεωνίδα Νασιάκο, είναι «ότι πέτυχε το ιδανικό μείγμα ποιότητας και εμπορικότητας και δεν περιορίστηκε μόνο στο ρόλο του οινοποιού-παραγωγού, αλλά επένδυσε από την αρχή σε ότι μπορούσε να καταστήσει τα υψηλών προδιαγραφών κρασιά της εμπορικά, υποστηρίζοντας διαρκώς τόσο τα σημεία κατανάλωσης με την ισχυρή της παρουσία, όσο και το κομμάτι της επικοινωνίας και προβολής των προϊόντων της».

Σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας έπαιξε και η εξαρχής απόφαση της επέκτασης στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παρουσία σε 19 χώρες.

Οινοτουρισμός και οινογευσία

Η SEMELI είναι ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που έδωσαν έμφαση στον οινοτουρισμό. Σ’ ένα περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, το Κτήμα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας σε ταξιδιώτες και φίλους του κρασιού από όλη την υφήλιο. Η διαμόρφωση του χώρου προβλέπει δύο «κόμβους» γευσιγνωσίας, έναν για μία μεγάλη ομάδα, όπου μπορούν να δοκιμαστούν όλες οι ετικέτες του κτήματος, και έναν μικρότερο για πιο προσωπικές συναντήσεις.

Το οινοποιείο διαθέτει επίσης εστιατόριο χωρητικότητας 25 ατόμων και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στον κάμπο της Νεμέας έως και τη Ζήρεια και τους γύρω ορεινούς προορισμούς, ενώ οι οινογευσίες μπορούν να συνδυαστούν με ελαφρύ ή κανονικό γεύμα, κατόπιν παραγγελίας.

Γευσιγνωσία και οινογευσία

Οι οινολόγοι του Κτήματος έχουν σχεδιάσει για τους φίλους-επισκέπτες τρία διαφορετικά προγράµµατα γευσιγνωσίας που φέρουν το #SEMELIWineExperience και υπόσχονται ένα µαγικό ταξίδι στο χώρο του κρασιού. Μία οργανωμένη επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίησης, στο χώρο εμφιάλωσης και στο κελάρι όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι, διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου, μαζί με τοπικά τυριά και άλλα εδέσματα.

Ρεκόρ μεταλλίων και διακρίσεων

Με 61 βραβεία μέσα στο 2018, εκ των οποίων τα 14 χρυσά και ειδικές διακρίσεις, η SEMELI κατάφερε να ξεχωρίσει σε δέκα διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, με το SEMELΙ ΑΕΤΗΕRIA ROSE 2017 να κατακτά στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε διεθνείς εκδηλώσεις, συνολικά επτά βραβεία και διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες και την ανώτατη διάκριση για το καλύτερο ροζέ κρασί. Φρουτώδες με νότες ροδιού, κερασιού, καρπουζιού και passion fruit, το ροζέ SEMELI ΑΕΤΗΕRIA αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία, σφραγίζοντας την επιστροφή του ροζέ στην Ελλάδα.

Δύο χρυσά μετάλλια, από το Βερολίνο και τον Καναδά πρόσθεσε στη συλλογή του το SEMELI AETHERIA RED 2015, το οποίο επίσης στην πρώτη του εμφάνιση, απέσπασε δύο αργυρά και ένα χάλκινο. Ενώ το λευκό της σειράς, SEMELI AETHERIA WHITE 2017, στον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας του συγκέντρωσε επτά συνολικά διακρίσεις.

Μελλοντικά σχέδια και επέκταση στο εξωτερικό

Το Κτήμα ήδη υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που δίδει έμφαση και προτεραιότητα στην επέκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων και στην καλλιέργειά τους με γηγενείς ποικιλίες. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε οινοποιητικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο πάντα την επίτευξη ενός διαρκώς εντυπωσιακότερου αποτελέσματος. Στη νέα μας επένδυση περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ξενώνα μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον οινόφιλο-επισκέπτη μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία», τονίζει ο
Λεωνίδας Νασιάκος, προσθέτοντας ότι «βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι να καταστεί σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο».

Μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 15% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών, με στόχο την επόμενη τριετία το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30%, με επόμενες αγορές – στόχους αυτές της Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Νοτιοανατολικής Ασίας».

1/8
Tα κρασιά της βραδιά από τη Semeli.