Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο του 2%

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Είμαστε αποφασισμένοι να  πετύχουμε τον στόχο του 2%
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, υπογράμμισε η Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί θεωρήσαμε προτιμότερο να πάρουμε μια απόφαση που πιστεύουμε ότι είναι στιβαρή, με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια να δούμε τι μας λένε τα οικονομικά στοιχεία και να λάβουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία, υποστήριξε.

Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, σημείωσε η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι πιέσεις στους μισθούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση εγκρίθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία αξιωματούχων, με μόνο 3-4 να μην τη στηρίζουν, και όχι επί της αρχής. Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση πέρα από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό κινούνται γύρω στο 2%.

Η ίδια υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα. Η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί υψηλότερα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, τόνισε.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις πιέσεις στις αγορές. «Παρακολουθούμε τις τρέχουσες πιέσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη» τόνισε.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: