Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα κάναμε δύο βασικά λάθη

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα κάναμε δύο βασικά λάθη

«Η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ καθώς ο ρόλος της στην Ένωση είναι σημαντικός».

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο περιοδικό Bloomberg Markets. Όπως ανέφερε στην περίπτωση της χώρας μας, το Ταμείο έκανε δύο λάθη: υποτίμησε τον υφεσιακό αντίκτυπο ορισμένων μέτρων που λήφθηκαν και υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεχθεί την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους», υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ, αξιώνοντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ελληνική ηγεσία, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί η εγχώρια οικονομία.

«Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα αυτών» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «στόχος του ΔΝΤ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Παράλληλα, η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. καθώς ο ρόλος της εντός της Ένωσης παραμένει σημαντικός. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει ενισχύσει αυτή την πεποίθηση, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εφησυχάζει για την Ελλάδα. «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα από τη διεθνή κοινότητα – μεταξύ άλλων, και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της Ευρωζώνης – σε μία χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το καθήκον να πει: “Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει”. Και αυτό είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία. Θεωρώ ως καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετράμε τη δυνητική απόδοση των μεταρρυθμίσεων αυτών και να αποκαθιστούμε την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί διαρκώς απλά να παρακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επανίδρυση του κράτους τους».