Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί
epa06529070 Christine Lagarde, Managing Director of the International Money Fund (IMF) attends 'Transforming France's Economy and completing the Integration of the Euro Zone' conference at Bercy Finance Ministry in Paris, France, 15 February 2018. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Πού αποδίδει η επικεφαλής της ΕΚΤ την επιμονή του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο φόρουμ της ΕΚΤ που πραγματοποιείται, αποκλείοντας μάλιστα οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων «στο εγγύς μέλλον».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέδωσε την επιμονή του πληθωρισμού στο γεγονός ότι διαφορετικοί οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλίσουν το κόστος ο ένας στον άλλον. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί».

«Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια κορυφώθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται συνάντηση με συνάντηση και πρέπει να παραμένει εξαρτημένη από δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το πώς θα κινηθεί η Κεντρική τράπεζα στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα συνεχίσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: