Οι δύο όψεις του τουρισμού – Αύξηση εισπράξεων με υποχώρηση δαπάνης

Οι δύο όψεις του τουρισμού – Αύξηση εισπράξεων με υποχώρηση δαπάνης
Ένας άντρας κοιτάει το κινητό του τηλέφωνο ενώ παρευρίσκεται στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα Σπάτα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020., Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα στοιχεία είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 731,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων 19,9% τον Απρίλιο και 38% το τετράμηνο και αύξηση 30% και 52,5% της εισερχόνενης ταξιδιωτικής κίνησης τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και αποτυπώνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός στον εισερχόμενο τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%. Την ίδια περίοδο οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 21,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 60,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 52,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 7,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 40,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Τα «μεγάλα» πορτοφόλια

Τον Απρίλιο, αύξηση 12,5% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 27,4%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν οριακά 1,9% και 0,8% από τη Γαλλία, ενώ από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 8,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 89,7% από τις ΗΠΑ, ενώ μείωση 48,6% σημείωσαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία.

Σε επίπεδο τετραμήνου οι εισπράξεις από κατοίκους της ΕΕ-27 αυξήθηκαν 20,5% και από κατοίκους χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 59,8%. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σταθερές, από τη Γαλλία αυξήθηκαν 36,6% ενώ από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 18% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 93,9% από τις ΗΠΑ ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν 47%.

Σε ότι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, τον Απρίλιο μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 19,9% και μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 64,3%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 32,7% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 26,4%. Σε επίπεδο τετραμήνου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε 52,5% και διαμορφώθηκε σε 3,246 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε 40,7%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 88%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση 18,7%, από τη Γαλλία αυξήθηκε 34,5%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 26,1%, από τις ΗΠΑ 108,1% ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 58,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: