Lamda Development: 22 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο – Πώς πήγαν τα malls

Lamda Development: 22 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο – Πώς πήγαν τα malls

Σημαντικές στρατηγικές εξελίξεις για την εταιρεία.

Συνεχίζοντας το ρεκόρ κερδοφορίας του 2016 και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων, (EBITDA), κινήθηκε ανοδικά και αυτό το εξάμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 2,3% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2016 και ανήλθε στα €22 εκατ. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €18, 6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2016.

Κατά το Α’ εξάμηνο 2017 ο συνδυασμός της παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ακραίων καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς το Α’ τρίμηνο του 2017, καθώς και η αποχώρηση από τα Εμπορικά μας Κέντρα ενός σημαντικού εμπόρου λιανικής με πολλαπλό αριθμό καταστημάτων επηρέασε παροδικά τους βασικούς εμπορικούς δείκτες. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση 4,4% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο 2016 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε μείωση της τάξεως του 2,6%. Σημειωτέον ότι, τον Ιούλιο είχαμε αναστροφή της τάσης αυτής σημειώνοντας 2,1% αύξηση και 7% αύξηση αντίστοιχα. Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων προσεγγίζει το 98% με έντονο το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις.

Η διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών μας κέντρων σε σύγκριση με την λοιπή αγορά λιανικής συνεχώς επιβεβαιώνεται από τη προτίμηση που σταθερά επιδεικνύει το καταναλωτικό κοινό. Οι συνεργάτες μας, έμποροι λιανικής, συνεχίζουν να τυγχάνουν αδιάληπτης υποστήριξης σε προωθητικές ενέργειες διαφήμισης και επικοινωνίας προσβλέποντας στα οφέλη των υψηλών ποσοστών επισκεψιμότητας.

Η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens ανήλθε στα €13,7 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 3%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 4,3% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε μείωση κατά 2,1% για τους λόγους πού αναφέρονται παραπάνω.

Σε ότι αφορά το Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €8,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε καθοδικά κατά 6,1% για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε άνοδο κατά 1,2%.

Η λειτουργική κερδοφορία του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε €7,2 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4,3%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 3%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%, ενώ το εμπορικό κέντρο βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης, με ποσοστό 99%. Κύρια αιτία παροδικής επιδείνωσης των βασικών εμπορικών δεικτών του εμπορικού κέντρου αποτέλεσαν οι καιρικές συνθήκες το Α’ τρίμηνο του έτους.

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2017 συστήθηκε η εταιρία LAMDA MALLS ΑΕ με εισφορά των θυγατρικών εταιριών στις οποίες ανήκουν τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos. Η LAMDA Development στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για ισχυροποίηση της θέσης της στον χώρο του retail real estate, υπέγραψε στις 03/04/2017 στρατηγική συμφωνία με τη Värde Partners για την είσοδο της Värde στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρίας καθώς και για νέες εξαγορές/επενδύσεις από τη LAMDA MALLS AE στο κλάδο του retail real estate. Την 01/06/2017 η Värde κατέβαλε το ποσό των €61,3 εκ. για την απόκτηση του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε.

Επιπλέον, η εταιρεία κατά το Β’ τρίμηνο του 2017 υπέγραψε σύμβαση αγοράς του 50% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE (ιδιοκτήτριας του The Mall Athens) από την IRERE PROPERTY INVESTMENTS LUXEMBOURG. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την 17/07/2017 με κόστος αγοράς το ποσό των €85 εκ. καθιστώντας τη LAMDA Development μέτοχο κατά 100% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE.