Le Monde: Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται επιπλέον λιτότητα στους Έλληνες

Le Monde: Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται επιπλέον λιτότητα στους Έλληνες

Αναφορά στο πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο ο αρχηγός της ΝΔ και στην προεκλογική αντιπαράθεση σε δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στο πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρεται η συντάκτρια της εφημερίδας Le Monde, Αντεά Γκιγιό, σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται επιπλέον λιτότητα στους Έλληνες».

«Μπορεί να υπήρξε διακριτικός για το θέμα τους χρέους, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο “επαναδιαπραγμάτευση”, εντούτοις, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι υπεσχημένες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα είναι δυνατές χωρίς μια βοήθεια για το χρέος. Τη βοήθεια αυτή η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να την προσδοκά από τους πιστωτές της, παρά την έξοδό της από τη “μνημονιακή εποχή”» γράφει η συντάκτρια. Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού που παραθέτει το δημοσίευμα «εφόσον θεσπισθεί μια νέα μετα-μνημονιακή συμφωνία, θα είναι δυνατή η διεκδίκηση μείωσης των επιτοκίων και η επιμήκυνση πολλών ετών της περιόδου αποπληρωμής του χρέους».

Στη συνέχεια, η Αντεά Γκιγιό επισημαίνει ότι, εδώ και μήνες, ο πρωθυπουργός υπόσχεται στους Έλληνες την ελάφρυνση των φόρων, παρά τις επιφυλάξεις των πιστωτών που δεν πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά σταθερή, ώστε να επιτραπούν περικοπές στις φορολογικές εισπράξεις.

Το δημοσίευμα συνοψίζει ως εξής τις προτάσεις του πρωθυπουργού:

– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1,4% του ΑΕΠ στο 1% με άμεση απόδοση των εισπράξεων στις τοπικές αρχές.

– Χαμηλότερους συντελεστές στο εισόδημα και ενιαίο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 15%. Επανεξέταση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως τις 20.000 ευρώ.

– Για την ανάκαμψη, ο κ. Σαμαράς υπόσχεται ελάχιστα βραχυπρόθεσμα και στοχεύει σε ορίζοντα 2021.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα 150 δισ. επενδύσεις για την επόμενη πενταετία και στους τομείς γεωργίας, τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, ναυτιλίας και φαρμακοβιομηχανίας, με πρόβλεψη δημιουργίας 770.000 θέσεων εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 54 δισ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 150 δισ. θα προέλθουν: 38 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία, 15 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ και μόνο 6 δισ. από τις κρατικές δαπάνες. Επίσης σημειώνεται ότι υπολείπονται 90 δισ. για τα οποία ο πρωθυπουργός βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως ξένες, και υπόσχεται την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει η συντάκτρια, στόχος του πρωθυπουργού είναι «η προώθηση παντού» της ανταγωνιστικότητας, ευνοώντας την επιχειρηματικότητα, χτυπώντας τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, ή ακόμα, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Με άλλα λόγια, συνεχίζοντας την απορρύθμιση ώστε να καταστεί (η εργασία) πιο ευέλικτη, μια προσέγγιση που ευρέως ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονίων» τονίζει η Αντέα Γκιγιό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσης, «οι συντηρητικοί δεν θέλουν να αφήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ελεύθερο το πεδίο των κοινωνικών παρεμβάσεων, περιόρισαν όμως την κρατική δράση ώστε βραχυπρόθεσμα να μην κοστίσει τίποτα. Διότι μπορεί ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του να μην έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη λιτότητα, εντούτοις σκοπεύει να συνεχίσει την εξυγίανση του δημόσιου τομέα».

Το δημοσίευμα καταλήγει με τη φράση του Αντώνη Σαμαρά, «επιτιθέμενου» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς να μεγαλώνει το έλλειμμα, τότε οι πολίτες θα το έχουν για πάντα. Όταν τους υπόσχεται τα πάντα, τότε θα τους τα πάρει εκατονταπλάσια».