Λεφτά υπάρχουν… στην Αμερική

Λεφτά υπάρχουν… στην Αμερική

Ρεκόρ σημειώνουν τα τεράστια κεφάλαια που περνούν από τον υπόλοιπο πλανήτη στις ΗΠΑ.

Μόνο για το πρώτο μισό του 2015 οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ έφτασαν τα 200 δισ. δολάρια, έναν αριθμό ρεκόρ όπως σημειώνει και στην αναφορά του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτή η κίνηση λαμβάνεται φυσικά ως ισχυρό σημάδι ότι η εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία είναι τεράστια σε ολόκληρο τον πλανήτη, την ώρα που ιδιαίτερα στην Ευρώπη η αβεβαιότητα δεν λέει να σταματήσει.

Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που δεν φέρνει και πολύ αισιοδοξία κι αυτό είναι το γεγονός ότι πολλές ξένες επιχειρήσεις ή ιδιώτες εξαγοράζουν αμερικανικές επιχειρήσεις ή απλώς μεταφέρουν τα λεφτά τους στις ΗΠΑ για να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

«Αυτή η ροή κεφαλαίων δεν δημιουργήθηκε μόνο εξαιτίας της αμερικανικής επενδυτικής ασφάλειας αλλά και από τους νόμους οι οποίοι επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να γλιτώσουν φόρους», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Περίπου 86 δισ. δολάρια έπεσαν σε χημικές και φαρμακευτικές εταιρείες και 80 δισ. δολάρια σε κατασκευαστικές, με τον ΟΟΣΑ να εικάζει ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες χρηματοδοτούνται από συγχωνεύσεις.

Η αναφορά του ΟΟΣΑ στέκεται σε συγκεκριμένες νομοθεσίες οι οποίες έφεραν στις ΗΠΑ επιχειρήσεις όπως την Medtronic. Μια φαρμακευτική εταιρεία που μετακόμισε από την Ιρλανδία στην Αμερική για να γλιτώσει φόρους εξαγοράζοντας μάλιστα τον κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας, Allergan, για το ποσό το 70 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο.

Περίπου το 77% των χρημάτων που ρέουν στις ΗΠΑ προέρχονται από το Λουξεμβούργο, μια χώρα η οποία είναι γνωστή για τις αμέτρητες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το εξαιρετικά προνομιακό φορολογικό της καθεστώς.