Λίγες πιθανότητες μεγάλων μετασεισμών μετά το χθεσινό «ξέσπασμα» του Εγκέλαδου

«Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή» λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ δυτικά των Χανίων.

Το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού, στα δυτικά των Χανίων χθες το απόγευμα μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο.

Ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί πως όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται-εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από χθες το μεσημέρι έως σήμερα στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που «κλείνει» αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα.

Είναι γεγονός ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και στον 20ο αιώνα συνέβησαν αρκετοί σημαντικοί σεισμοί.

Ωστόσο, «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή», λέει ο κ. Μακρόπουλος. «Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4-4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος».

Δείτε ακόμη: Βίντεo από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Καταγραφή των ζημιών στο νομό Χανίων
Μια ημέρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, που αναστάτωσε τους κατοίκους της Κρήτης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών, που άφησαν πίσω τους, τα 6,2 Ρίχτερ. Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έκλεισε από το πρωί το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Από το πρωί ελέγχονται και οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν αναφερθεί από πολίτες ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.

Την παλιά πόλη των Χανίων και την περιοχή της Κισσάμου, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού επισκέφθηκε το πρωί ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος χθες, Σάββατο, το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν πιθανότητα ο κύριος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, κρίσιμο το επόμενο 24ωρο.

Μετά το πρώτο σοκ του ισχυρού σεισμού κανονικά λειτουργούν και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς με ευθύνη των ξενοδόχων έγινε ενημέρωση προς όλους τους επισκέπτες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα Χανιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ