Limassol Economic Forum: Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό

Limassol Economic Forum: Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό
Όσα τέθηκαν επί τάπητος στο 14ο Limassol Economic Forum.

Αποστολή Λεμεσσός

Η επίδραση των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ενεργειακή επάρκεια, οι μεγάλες προκλήσεις για αυτούς που χαράσσουν την οικονομική πολιτική των κρατών, το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, καθώς επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε μια αγορά που μετασχηματίζεται, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επίσης τάπητος στο 14ο Limassol Economic Forum.

«Η δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται στη μέση όσων διαδραματίζονται στις υπόλοιπες ηπείρους και καλείται να διαφυλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της. Είναι αναγκαίο να προστατέψει τις βασικές αρχές της σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πρόβλημα σήμερα είναι το πώς τελικά βάζεις την Ρωσία σε μια σταθερή κατάσταση και της “επιβάλεις” να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες της» ανέφερε ο Kevin Featherstone, Professional Research Fellow and Director of the Hellenic Observatory European Institute, LSE UK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος έκανε λόγο για “από-παγκοσμιοποίηση”, τονίζοντας πως πλέον βλέπουμε την Ευρώπη να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα και τη Ρωσία και να πληρώνει το τίμημα του ακριβού εργατικού δυναμικού και την ενεργειακής απεξάρτησης, εξέλιξη η οποία εγκυμονεί κινδύνους αφού ωθεί κάθε χώρα να επιστρέψει στους δικούς της εσωτερικούς κανόνες. Υπογράμμισε πως, σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία και δημιουργία ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου και λειτουργίας των οικονομιών.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μονόδρομος. Η αλήθεια είναι ότι μετά το BREXIT καταλάβαμε τι χάσαμε και είδαμε τα οικονομικής φύσεως προβλήματα που ανέκυψαν. Σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται και οδεύει προς μεγαλύτερη εποπτεία και διακυβέρνηση, τα κράτη έρχονται παράλληλα αντιμέτωπα με την κλιματική αλλαγή, τη γήρανση του πληθυσμού, την ασφάλεια, την ενεργειακή κρίση, όπερ σημαίνει υψηλότερα κόστη διαχείρισης. Θα συμφωνήσω με μια φράση που είχε πει ο Γιούνκερ, ότι δηλαδή όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε».

Ο κ. Featherstone, επεσήμανε πως στο νέο οικονομικό-πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, οι ελεύθερες αγορές παλεύουν να ανταπεξέλθουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να γίνουν πιο ενεργές αναζητώντας καινούργιες πηγές εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σημασία των συμμαχιών υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Michiel Hoogeveen, Vice – Chair of the Committee on Economic and Monetary Affairs, European Parliament, αναγνωρίζοντας πως Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές μετά την οικονομική κρίση και τις δημοσιονομικές αλλαγές στις οποίες προέβησαν,

«Στόχος είναι να κάνεις καλύτερη τη ζωή των πολιτών σου μειώνοντας τα φορολογικά βάρη. Προσωπικά θεωρώ ότι η λύση βασίζεται στις αγορές και την καινοτομία. Η αυτονομία είναι δύσκολη όταν παραμένει η εξάρτηση για ορυκτές ύλες από άλλες ηπείρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κόστος της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής

Μεταξύ των ομιλητών που κατέθεσαν τη δική τους οπτική για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, ήταν και ο Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου. Με δεδομένο ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή ανάγονται στους δυο βασικούς καταλύτες που επηρεάζουν τις οικονομίες και την αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αρχικά πιστέψαμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα περικόψει τα κόστη, αλλά στη συνέχεια μάθαμε ότι μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα και ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αύξησης της απόδοσης. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως η τεχνολογία δημιουργεί λιγότερες θέσεις εργασίας, όμως προστιθέμενης αξίας. Άρα θα δούμε να ανακύπτουν κοινωνικά προβλήματα καθώς θα μεγαλώνει η μισθολογική ψαλίδα και θα μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε πως τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που η εκπαίδευση που παρέχει μια επιχείρηση σήμερα στο προσωπικό της σε δυο χρόνια θα θεωρείται απαρχαιωμένη. «Κατά τη γνώμη μου, μόνο δυο χώρες μπορούν να τα καταφέρουν: οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν οι τράπεζες ευνοούν και προωθούν τα πράσινα δάνεια, ο κ. Αράπογλου, απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα τώρα μαθαίνει πώς λειτουργεί το σύστημα μιας και ακόμη στο κομμάτι του ESG το τοπίο παραμένει θολό.

«Μιλώντας για πράσινη χρηματοδότηση θα σας πως πως ακόμη υπάρχουν αντιδράσεις στην αγορά διότι οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές όταν ξέρουν ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για την απόσβεση των πράσινων επενδύσεων» κατέληξε ο κ. Αράπογλου.

Το παρόν έδωσε και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην ενεργειακή ανάπτυξη που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η τοπική αγορά είναι niche, αλλά πρέπει να δημιούργησε τις κατάλληλες υποδομές για να αντλήσουμε την ενέργεια και στη συνέχεια να τη διοχετεύσουμε στις διεθνείς αγορές. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας. Μάλιστα η ΕΕ τη θεωρεί προτεραιότητα και πρόκειται να δαπανήσει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του εν λόγω project, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2029».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: