Λύση για το χρέος ζήτησε ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Λύση για το χρέος ζήτησε ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Τετ α τετ στις Βρυξέλλες με ατζέντα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα ΚαγκελάριοΑνγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα και ζήτησε από την Καγκελάριο οι εταίροι της Ελλάδας να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους πριν τις ευρωεκλογές, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Ο πρωθυπουργός όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επισήμανε τα επιχειρήματα που δικαιώνουν την ελληνική πλευρά και κυρίως τη διακηρυγμένη θέση ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα παρά μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Λύση για το μεταναστευτικό αναζητεί ο Σαμαράς

Από την πλευρά της η Καγκελάριος φέρεται να έθεσε το ζήτημα της κωλυσιεργίας που παρατηρείται σε κάποιες μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, ζήτημα που είχε θέσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. H κα Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να μην επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα, παραπέμποντας τον πρωθυπουργό στο κλιμάκιο της τρόικα που θα έλθει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η γενική απάντηση από τη Γερμανία στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι «δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου» να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.  Το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι «πολιτική» συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Προσερχόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την ψηφιακή οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νέα γενιά, καθώς και την τραπεζική ενοποίηση. Όμως είμαστε επίσης εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που χρονίζει, ειδικά για τις χώρες της Νότιας Μεσογείου, δηλαδή τη λαθρομετανάστευση. Υπάρχουν πολλοί στόχοι, προχωράμε».

Διαβάστε επίσης: Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις