Live video: «Je Suis Charlie» για δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Παρίσι

Live video: «Je Suis Charlie» για δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Παρίσι

Παρακολουθήστε ζωντανά τη μεγαλειώδη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού - Στο πλευρό της γαλλικής κυβέρνησης ξένοι ηγέτες.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, η οποία βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες και χιλιάδες απλοί πολίτες συμμετέχουν στη μεγαλειώδη διαδήλωση που ξεκίνησε στην Place de la Republique, στο κέντρο του Παρισιού, με το σύνθημα «Je Suis Charlie» («Είμαι κι εγώ Σαρλί»).

Οι οικογένειες των 17 θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και στο εβραικό παντοπωλείο την περασμένη εβδομάδα, πρωτοστατούν στην πορεία, ενώ ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα γαλλικά κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι, κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.

Παρακολουθήστε εδώ, μέσω live-stream, τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Παρίσι:

Υψηλού συμβολισμού η σημερινή συγκέντρωση των ξένων ηγετών στο Παρίσι
Ο πρόεδρος Ολάντ υποδέχθηκε νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας πλήθος ξένων ηγετών που συμμετέχουν στην διαδήλωση στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρέθηκαν επίσης στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους, λίγο προτού μεταβεί μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών στη διαδήλωση. «Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα. «Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

Στην πορεία συμμετέχουν σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας «Vigipirate», ενεργοποιώντας το ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση» στην περιοχή του Παρισιού. Περίπου 2.200 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες περιπολούν στη γαλλική πρωτεύουσα, προστατεύοντας επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες. Παράλληλα δέκα σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.

Δείτε φωτογραφίες από το Παρίσι:

1/12

Διαβάστε σχετικά:

Βίντεο συνδέει το Ισλαμικό Κράτος με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Σε «συναγερμό» το Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Charlie Hebdo