Logika: H σημασία της 360° προσέγγισης στον κόσμο των logistics

Logika: H σημασία της 360° προσέγγισης στον κόσμο των logistics
Η αναπτυξιακή πορεία της Logika αναδεικνύει τα συγκριτικά οφέλη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των δυνατοτήτων της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών.

Aπό τη Μαντώ Συρίγου Pricing Manager Logika

Το ταξίδι της Logika ξεκίνησε το 2010 με όραμα να παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας (4PL – 4th party logistics). Με γνώμονα την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο, η Logika προσφέρει λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης και με πολυκαναλική συμπεριφορά αλλά και σε αμιγώς ηλεκτρονικά καταστήματα κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Αναλαμβάνει, δηλαδή, τη μεταφορά των αγορών τους από το εξωτερικό ή τον ελλαδικό χώρο, τη διαχείριση της αποθήκης τους, τη διανομή σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι και τις εξαγωγές τους προς όλο τον κόσμο.

Σε πείσμα των καιρών και παρά τις ενδείξεις το 2010 ότι οποιαδήποτε επένδυση ήταν καταδικασμένη, η Logika ξεκίνησε το ταξίδι της έχοντας ως βασικό πυλώνα της ιδεολογίας της το ότι χωρίς ρίσκο τίποτα σπουδαίο δεν επιτυγχάνεται. Από τον τζίρο τον 2 εκατ. ευρώ και τους 12 υπαλλήλους του 2011 έφτασε στο τέλος του 2023 τα 38 εκατ. ευρώ τζίρο με συνολικά 270 άτομα μόνιμο προσωπικό. Με δύο εγκαταστάσεις στη Μαγούλα Αττικής συνολικής έκτασης 26.000 τ.μ. και μια εγκατάσταση Cross docking 2.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια της Logika υποδέχεται τον Μάρτιο του 2024 τη νέα αποθήκη 12.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Αυτή η νέα επέκταση αντικατοπτρίζει την προσήλωση στο όραμα της εταιρείας που παραμένει η συνεχής ανάπτυξη και το να βρίσκει τις λύσεις για κάθε νέα πρόκληση των πελατών της.

Υπεύθυνη στάση με βιώσιμες αρχές

Με γνώμονα το περιβάλλον και τους εργαζομένους της, η Logika έχει θέσει τα θεμέλια με τις ενέργειές της και βάζοντας στόχους, τόσο μεσοπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους, κινείται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, για όλους, καλύπτοντας τρεις βασικούς πυλώνες: το Περιβάλλον, την Κοινωνική Ευθύνη, και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα. Καθώς η ποιότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υπηρεσίες της, η Logika είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα 9001 του 2015 και ISO 22000 του 2005 για το σύστημα διαχείρισης ποιότητας και τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, πιστοποιημένο με SQAS και εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας για τελωνειακές απλουστεύσεις και ασφάλεια.

«Η Logika ξεκίνησε το ταξίδι της με βασικό πυλώνα της ιδεολογίας της το ότι χωρίς ρίσκο τίποτα σπουδαίο δεν επιτυγχάνεται».

Οικογενειακές αρχές με όραμα για τις νέες γενιές

Η οικογενειακή δομή της εταιρείας (πατέρας-μητέρα και επερχόμενη γενιά), με μακρά εμπειρία στη διοίκηση εταιρειών σε ρόλους ηγεσίας, είναι καίριας σημασίας για τη λήψη άμεσων επιχειρηματικών αποφάσεων σχετικά με τη διάρθρωση των διαφόρων τμημάτων της εταιρείας, σε απόφαση μείωσης κόστους ή νέων επενδύσεων και σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον.

Με πάνω από 40 χρόνια εμπειρία στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς, η επέκταση των δραστηριοτήτων στα Logistics αποτέλεσε μια φυσική συνέχεια για τους ιδρυτές.

Η Logika έχοντας δυναμική με θεαματική αύξηση πελατών και επέκταση δραστηριοτήτων πλαισιώνει τις κύριες θέσεις των επιμέρους τμημάτων με νέους, φιλόδοξους και δυναμικούς υπαλλήλους προσφέροντας ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας ανάλογα αμειβόμενες. Η επιτυχία βασίζεται στην προσπάθεια για ενσωμάτωση των νεότερων υπαλλήλων σε ομάδες ήδη έμπειρων επαγγελματιών μέσω των συνεχών εκπαιδεύσεων και του rotation από διαφορετικές θέσεις και τμήματα.

Επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα

Από την αρχή της λειτουργίας της η Logika έχει επενδύσει σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο δημιουργίας νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης, το οποίο περιλαμβάνει τόσο δαπάνες αγοράς ειδικού εξοπλισμού και λογισμικών εφαρμογών όσο και δαπάνες για τη διαμόρφωση του χώρου σε σύγχρονη μονάδα παροχής υπηρεσιών logistics.

Παράλληλα, πάντα με γνώμονα την τεχνολογία και με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχει και ολοκληρωμένες λύσεις μεταφορών για ανάγκες ξηρού καθώς και επικίνδυνου φορτίου σε επίπεδο εισαγωγής και εξαγωγής. Οι εδραιωμένες οδικές μας διαδρομές σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών επιτρέπουν στη Logika να καλύπτει οδικές μεταφορικές ανάγκες τόσο σε groupage όσο και σε FTL. Παράλληλα το θαλάσσιο τμήμα προσφέρει λύσεις για μεταφορές από και προς τα μεγαλύτερα λιμάνια, με εξειδίκευση την Κίνα, την Ινδία και την Άπω Ανατολή, και σε συνάρτηση με το αεροπορικό τμήμα της εταιρείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος») καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών και προσφέρουν λύση για κάθε ζήτηση.

Ψηφιακός χαρακτήρας

Από την ίδρυσή της η Logika υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών της προχωρώντας στην προμήθεια και εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αποθήκης και στην εγκατάσταση λογιστικού συστήματος για τη διαχείριση και παρακολούθηση αποθηκεύσεων, εναποθέσεων και διανομών το οποίο συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αποθήκης. Στον τομέα της οδικής και θαλάσσιας μεταφοράς δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης και συμφωνίας χρεώσεων (WO.MA.P.) που επιτρέπει στα εγγεγραμμένα μέλη να βλέπουν όλους τους επιμέρους ναύλους και τα κόστη που συνδέονται με το φορτίο τους σε 24ωρη βάση. Στο επίπεδο της οδικής μεταφοράς η εταιρεία επένδυσε στην απόκτηση μιας last mile orchestration platform παρέχοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία του φορτίου που αναμένει από τη στιγμή που θα φύγει από την αποθήκη μέχρι την παραλαβή του.

Η σημασία μιας πραγματικής 360ο παροχής υπηρεσιών

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο 3PL ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Οι εταιρείες προκειμένου να εξετάσουν νέες καινοτόμες λύσεις στράφηκαν στο outsourcing καθώς αναγνώρισαν τη μείωση κόστους καθώς και το supply chain optimization που ένας εξειδικευμένος 3PL παρέχει στις εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτό αυτομάτως βελτιώνει το customer service, τα έμμεσα κόστη και αποτελεί ένα βασικό λόγο αύξησης μεριδίου αγοράς. Η στροφή αυτή στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε λόγω της πανδημίας με μια καθυστέρηση 20ετίας σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της Αμερικής και 10ετίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που αποτέλεσε πρόκληση για τις δομές των logistics τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και προσωπικού, καθώς δεν ήταν έτοιμες για την τόσο μεγάλη ζήτηση. Σημαντικός παράγοντας ήταν και ο κατακερματισμός της αγοράς των ακινήτων, καθώς η αύξηση του λειτουργικού κόστους κατέστησε τις αποθήκες με μέγεθος κάτω των 10.000 τ.μ. μη συμφέρουσες και κατ’ επέκταση μη βιώσιμες.

Η Logika αντιλήφθηκε έγκαιρα τη σημασία 360° παροχής υπηρεσιών για μια καθετοποιημένη κάλυψη του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας και προχώρησε ανάλογες επενδύσεις για να καλυφθεί αυτή ακριβώς η λειτουργία. Συστήματα πληροφορικής, ηλεκτρικά κλαρκ και ανυψωτικά μηχανήματα νέας λειτουργίας καθώς και κάθε νέα ιδέα που εξυπηρετούσε τις σύγχρονες επιχειρήσεις για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα.

Η Μαντώ Συρίγου, Pricing Manager Logika
Η Μαντώ Συρίγου, Pricing Manager Logika

Η χρονιά σταθμός και οι υποσχέσεις για το μέλλον

Το 2023, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις, αποτέλεσε για τη Logika μια χρονιά σταθμό για την εξέλιξή της. Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας ήταν ο παράγοντας που επηρέασε σημαντικά τους πελάτες μας. Στον χώρο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η εκτόξευση των θαλάσσιων ναύλων σε πενταπλά επίπεδα συγκριτικά με αυτά προ πανδημίας δημιούργησε μια στροφή προς αεροπορικές αλλά και οδικές μεταφορές των εμπορευμάτων μέσα στην Ευρώπη, μια ζήτηση που η Logika ήταν έτοιμη να εξυπηρετήσει μέσω του δυνατού δικτύου συνεργατών της παρέχοντας λύσεις στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Οι αστάθμητοι παράγοντες της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης οι σημαντικές ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών αλλά και σε ειδικευμένο προσωπικό, οι πόλεμοι σε διάφορες περιοχές επηρέασαν το επιχειρείν, η απόκριση όμως από τη μεριά της Logika παρέμεινε η στροφή των δραστηριοτήτων και σε άλλους τομείς όπως η μεταφορά bulk φορτίου καθώς και στο Marine Logistics. Με ματιά πάντα στραμμένη στο μέλλον, η Logika γνωρίζει καλά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς αποτελεί κυρίαρχο εργαλείο για τον κλάδο. Το μέλλον θα περιλαμβάνει αποθήκες που διαθέτουν και αξιοποιούν αυτοματισμούς και ρομποτικά συστήματα, ώστε να λειτουργούν με αυξημένη ενεργειακή απόδοση, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση χρόνου και χρήματων και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Η Logika έχει υιοθετήσει ήδη ένα υβριδικό μοντέλο, ανάμεσα στην πλήρως χειρωνακτική και την αυτόματη λειτουργία, ωστόσο, στην επόμενη 10ετία αναμένεται όλες οι λειτουργίες αποθήκης να αυτοματοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τη βοήθεια της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: