Λογοκρισία στη Eurovision 2024: “Εξαφάνισαν” Σουηδό guest επειδή εμφανίστηκε με παλαιστινιακό keffiyeh

Λογοκρισία στη Eurovision 2024: “Εξαφάνισαν” Σουηδό guest επειδή εμφανίστηκε με παλαιστινιακό keffiyeh
Eric Saade performs his song "Popular" as the opening act during the first semi-final of the 68th edition of the Eurovision Song Contest (ESC) at the Malmo Arena, in Malmo, Sweden, on May 7, 2024. A week of Eurovision Song Contest festivities kicked off Saturday, on May 4, in the southern Swedish town of Malmo, with 37 countries taking part. The first semi-final takes place on Tuesday, May 7, the second on Thursday, May 9, and the grand final concludes the event on May 11. (Photo by Jessica Gow/TT / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Photo: AFP
Να “μαζέψει” την εμφάνιση του Σουηδού με καταγωγή από την Παλαιστίνη, Eric Saade, ο οποίος “άνοιξε” τον Α’ Ημιτελικό με την Ελένη Φουρέιρα και τη Chanel σπεύδει η EBU. Η δημόσια συγγνώμη και το “μαύρο” στα social.  

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Τρίτης με έναν φαντασμαγορικό Α’ Ημιτελικό, ο οποίος διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα. Εκτός από την εμφάνιση του Eric Saade.

Ο Σουηδός Eric Saade, πρώην διαγωνιζόμενος της Eurovision, ήταν ένας από τους τρεις καλλιτέχνες, μαζί με την Ελένη Φουρέιρα και τη Chanel, που εμφανίστηκαν στο opening act του Α’ Ημιτελικού του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Popular” με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία στη Eurovision 2011.

Πλαισιωμένος από χορεύτριες, εμφανίστηκε στη σκηνή μέσα σε ένα γυάλινο “κλουβί” τα τζάμια του οποίου “έσπασαν” με ένα του βλέμμα, ενώ στο επόμενο πλάνο φαίνεται ο καρπός του, ο οποίος είναι τυλιγμένος με ένα keffiyeh, ένα παλαιστινιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά σε φιλοπαλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις.

H εμφάνιση του Saade

Ο ίδιος προλόγισε την εμφάνισή του με την Ελένη Φουρέιρα και τη Chanel, αναρτώντας στον λογαριασμό του μία φωτογραφία από τα backstage, όμως μετά την εμφάνισή του κανένα βίντεο από το act του δεν φιλοξενήθηκε ούτε στα επίσημα social media της διοργάνωσης, ούτε και στο επίσημο κανάλι του Eurovision Song Contest στο YouTube.

Οι μόνες εμφανίσεις που μπορεί να βρει κανείς είναι της Ελένης Φουρέιρα και της Ισπανίδας πρώην διαγωνιζόμενης της Eurovision.

Η επιλογή του Saade, ο πατέρας του οποίου είναι από την Παλαιστίνη, έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίδρασή του προς τους διοργανωτές της Eurovision περί απαγόρευσης σημαιών και συμβόλων οποιουδήποτε έθνους που δεν συμμετέχει στον Διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, μία πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει “επαίσχυντη” την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση την οποία κατηγόρησε ότι διαδίδει “ισραηλινή προπαγάνδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “συγγνώμη” της EBU

Η εμφάνιση του Eric Saade προκάλεσε σάλο με την EBU να εκφράζει τη “λύπη” της, ζητώντας μέσω δήλωσης “συγγνώμη” για το περιστατικό και υπενθυμίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης αν χρειαστεί“, ανέφερε στη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Σημειώνεται πως ο νεαρός καλλιτέχνης δεν φορούσε το keffiyeh στις πρόβες του για το act του Α’ Ημιτελικού.

Καθώς δεν είναι διαγωνιζόμενος, δεν είναι σαφές αν θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις για την παραβίαση των κανόνων της Eurovision.

Οι διοργανωτές της Eurovision βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις διαμαρτυρίες που αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένονται την ημέρα του Β’ Ημιτελικού την Πέμπτη (09/05), όταν στη σκηνή της Eurovision 2024 θα εμφανιστεί η Ισραηλινή Eden Golan με το τραγούδι “Hurricane“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr