Μάχες στο Ντονέτσκ εν μέσω «πολέμου» για το φυσικό αέριο

Μάχες στο Ντονέτσκ εν μέσω «πολέμου» για το φυσικό αέριο

Διορία ως το βράδυ έχει η Ουκρανία να ξεπληρώσει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο - Τέλος στην «τρομοκρατία» θέλει να βάλει ο Ποροσένκο.

Τέλος στην «τρομοκρατία» στις αυτονομιστικές, ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας υποσχέθηκε να βάλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, την ώρα που στο Ντονέτσκ, μία ημέρα μετά την αιματηρή επιχείρηση επανακατάληψης του αεροδρομίου της πόλης από τον ουκρανικό στρατό, ακούγονταν εκ νέου πυρά.

Την ίδια στιγμή που το Κίεβο εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ένοπλων φιλορώσων ανταρτών, η Ουκρανία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διακοπεί η τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει δύο δισ. δολάρια στον ρωσικό κολοσσό Gazprom στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου, το οποίο όμως αρνείται να εφαρμόσει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, Μόσχα και Κίεβο έχουν διορία μέχρι απόψε το βράδυ για να αποδεχτούν τους όρους μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, με βάση την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει άμεσα 2 δισ. δολάρια από το ποσό που οφείλει στη ρωσική εταιρεία. Εάν επικυρωθεί η συμφωνία, την Παρασκευή θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που θα ισχύει στις μελλοντικές παραδόσεις.

Η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει από την Τρίτη ότι το σχέδιο που της προτείνουν οι Βρυξέλλες δεν είναι το πλέον κατάλληλο καθώς ζητά διαβεβαιώσεις πως η τιμή θα μειωθεί, προτού αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται ήδη στη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ενημέρωνε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ουκρανία θα καταναλώσει περίπου 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου συνολικά τον Μάιο, αυξάνοντας το χρέος της Ουκρανίας κατά 1,7 δισ. δολάρια. «Επομένως, μέχρι τις 7 Ιουνίου, οι οφειλές της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα υπερβεί τα 5,2 δισ. δολάρια», είπε ο Μίλερ στον Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι η Gazprom εμμένει στη θέση της ότι θα παρέχει στην Ουκρανία μόνο το αέριο που πληρώνει το Κίεβο. Ο Πούτιν απάντησε ότι ευελπιστεί «πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στο σημείο όπου η χώρα θα πρέπει να προπληρώνει».

Νέες συγκρούσεις στο Ντονέτσκ
Από το πρωί στο Ντονέτσκ ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης και σε μια ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία είναι αποκλεισμένη από την Δευτέρα, μετά τις σφοδρές μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους την Δευτέρα. Ο δήμαρχος του Ντονέτσκ κάλεσε τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων να μην βγουν από τα σπίτια τους, «ούτε καν στο μπαλκόνι».

Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι βιτρίνες τους είναι καλυμμένες με ξύλινες ή μεταλλικές πλάκες για να εμποδιστούν όσοι ενδεχομένως θελήσουν να τα λεηλατήσουν. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και πολλές υπηρεσίες και γραφεία. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι νωρίς το πρωί είδαν να περνούν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στη ζώνη του αεροδρομίου το οποίο οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαταλάβει από το πρωί της Τρίτης, μετά από σφοδρή μάχη, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει την πρόσοψη του αεροδρομίου, κατεστραμμένη, με όλα τα τζάμια σπασμένα. Χθες πυρπολήθηκε επίσης το κλειστό στάδιο Ντρουζμπά, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γάλλος επικοντιστής Ρενό Λαβιλενί έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε επί χρόνια ο Ουκρανός θρύλος του αθλήματος Σεργκέι Μπούμπκα.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο -η ορκωμοσία του οποίου προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου- υποσχέθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, να αναλάβει δράση για να τερματιστεί το «καθεστώς του τρόμου».

«Στην ανατολική Ουκρανία βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον σε αυτούς τους τρομοκράτες να απαγάγουν ανθρώπους και να τους σκοτώνουν, να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν τον νόμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συζητήσει σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι την 5η Ιουνίου, στην πρώτη του συνάντηση με έναν ηγέτη μιας σημαντικής δυτικής χώρας αφότου η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα ότι η συνάντησή τους θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, την παραμονή των εκδηλώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη γαλλική πόλη Ντοβίλ.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδια της Κομισιόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Άλλαξε χέρια το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ – Δεκάδες νεκροί

Ποροσένκο: «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Ουκρανία σε Σομαλία»

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»