Μάχη πέντε ημερών για 3,5 δισ. ευρώ

Μάχη πέντε ημερών για 3,5 δισ. ευρώ

Η οικονομική κατάσταση περιγράφεται ως δραματική από τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς, αφού όλες οι πληρωμές, εκτός από μισθούς και συντάξεις, έχουν στην κυριολεξία παγώσει. 

Σε ρύθμιση εξπρές εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου, έως τις 27 Μαρτίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Απριλίου. Πριν όμως το οικονομικό επιτελείο δει «τι ψάρια θα πιάσει» η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει μπροστά του έναν γολγοθά πέντε ημερών για να πληρώσει υποχρεώσεις 2,5 δισ. ευρώ για δόσεις προς το ΔΝΤ και ανανεώσεις εντόκων γραμματίων, καθώς και άλλο 1 δισ. ευρώ για τόκους. Η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική από τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς, αφού όλες οι υπόλοιπες πληρωμές έχουν στην κυριολεξία παγώσει, εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Όλοι συμφωνούν πως η ασφυξία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, ενώ ακόμη και στην περίπτωση, που η ΕΚΤ συμφωνούσε τελικά στην αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων (ενδεχόμενο από δύσκολο έως απίθανο στη δεδομένη στιγμή), οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις έκτακτες εκδόσεις. Με δεδομένο, ότι ξένοι επενδυτές δεν μπαίνουν τους τελευταίους μήνες στις δημοπρασίες, δημιουργείται το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να καλύψει τα ποσά. Όλα αυτά όμως είναι μάλλον υποθετικά ερωτήματα, αφού οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η η ΕΚΤ θα παραμείνει στη σκληρή γραμμή.

Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η τρύπα στον προϋπολογισμό, την οποία τα τεχνικά κλιμάκια, που περιφέρονται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, υπολογίζουν στα 2,5 δισ. ευρώ και ζητούν, φυσικά, μέτρα άμεσης απόδοσης για την κάλυψή του. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακά μέτρα και ρίχνει πλέον στο τραπέζι το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Με δεδομένη την προηγούμενη συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών της ΕΕ, ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πολύ χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί, πως όσες φορές στο παρελθόν η Ελλάδα ζήτησε πολιτικές αποφάσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούσαν «πολύ ευχαρίστως, αλλά πρώτα θα τα βρείτε με την τρόικα». Αυτή τη φορά, είναι πιθανόν να παραπέμψουν στους «θεσμούς», ωστόσο η πραγματικότητα θα είναι η ίδια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για να πιάσει τους στόχους και στη συνέχεια οι ηγέτες ή οι υπουργοί οικονομικών θα μπορούν να αποφασίσουν επί των εισηγήσεων των «θεσμών», πολιτικά.

Μέχρι τότε, ο εφιάλτης της μη πληρωμής μισθών και συντάξεων, θα επανέρχεται σε κάθε συζήτηση με τους δανειστές.

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την Ελλάδα στο μνημόνιο»