Μάικλ Τζόρνταν: Ο «βασιλιάς» των αθλητών που έγιναν επιχειρηματίες μετέτρεψε μια επένδυση 275 εκατ. δολαρίων σε πώληση ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων

Μάικλ Τζόρνταν: Ο «βασιλιάς» των αθλητών που έγιναν επιχειρηματίες μετέτρεψε μια επένδυση 275 εκατ. δολαρίων σε πώληση ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων
epa08457555 (FILE) - Charlotte Hornets owner and former NBA star Michael Jordan attends a press conference before the NBA basketball game between the Charlotte Hornets and the Milwaukee Bucks in Paris, France, 24 January 2020 (re-issued on 01 June 2020). Michael Jordan condemned 'ingrained racism' in the United States in a statement on the death of George Floyd released on 31 May 2020. EPA/JULIEN DE ROSA *** Local Caption *** 55807319 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Μάικλ Τζόρνταν πούλησε το πλειοψηφικό του πακέτο μετοχών στους Hornets στους Γκέιμπ Πλότκιν και Ρικ Σναλ έναντι εκτιμώμενης αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Κάποια πράγματα έχουν παραμείνει τα ίδια από τη δεκαετία του ’80. Οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες, τα μεγάλα πουλόβερ και τα ψηλόμεσα τζιν είναι στην μόδα και ο Μάικλ Τζόρνταν συνεχίζει να σπάει ρεκόρ. Πρόκειται για έναν επαναστατικό αθλητή που έγινε επιχειρηματίας και προσέλκυσε πολλούς επαίνους ως ο «μεγαλύτερος όλων των εποχών» ή GOAT. Οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Τζόρνταν έθεσαν τις βάσεις για να γίνουν οι αθλητές μεγιστάνες των επιχειρήσεων. Τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης συμφωνίας του – η οποία, παραδόξως, συνεπάγεται την αποχώρησή του από το ΝΒΑ. Την Παρασκευή, ο έξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, χρυσός Ολυμπιονίκης και μακροχρόνιος «πρέσβης» της Nike, των McDonald’s, της Gatorade και αμέτρητων άλλων εμπορικών σημάτων πούλησε το πλειοψηφικό του πακέτο μετοχών στους Hornets στους Γκέιμπ Πλότκιν και Ρικ Σναλ έναντι εκτιμώμενης αξίας 3 δισ. δολαρίων. Άλλοι επίδοξοι μεγιστάνες αθλητές εξακολουθούν να θέλουν να «γίνουν σαν τον Μάικ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζόρνταν μετέτρεψε το όνομά του σε μια επώνυμη επιχειρηματική δραστηριότητα από την εποχή που βρισκόταν στο γήπεδο. Η πιο γνωστή συμφωνία του γεννήθηκε από τη συνεργασία του με τη Nike: το διαχρονικό αθλητικό παπούτσι Air Jordan. Δεν ήταν απλώς μια επιτυχία αλλά άλλαξε εντελώς τον κανόνα, καθώς ο Τζόρνταν ήταν κάτι περισσότερο από χορηγός: έγινε μέτοχος της μάρκας. Όπως καταγράφεται στην πρόσφατη ταινία Air του Μπεν Άφλεκ, στην οποία ο Τζόρνταν συμμετείχε εκτενώς στα παρασκήνια, η επιχειρηματική δεινότητα της μητέρας του Τζόρνταν, Ντελόρις, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που έπεισε τον Τζόρνταν να ακούσει την πρόταση της Nike και να διαπραγματευτεί το 25% των δικαιωμάτων για κάθε παπούτσι. (Ο ίδιος ο Τζόρνταν ήθελε να υπογράψει με την Adidas, την κυρίαρχη τότε μάρκα παπουτσιών). Ο ίδιος ο Τζόρνταν επέμεινε ώστε ο Άφλεκ και ο συμπαραγωγός Ματ Ντέιμον να δώσουν στη βραβευμένη με Όσκαρ Βιόλα Ντέιβις τον ρόλο της αγαπημένης του μητέρας).

Η συνεργασία με μια λιγότερο γνωστή μάρκα εκείνη την εποχή οδήγησε σε πενταετούς διάρκειας συμβόλαιο ύψους 2,5 εκατ.. Αυτό που θα μπορούσε να είναι απλώς άλλη μια συμφωνία για παπούτσια έγινε κάτι εντελώς νέο και πρωτότυπο, καθώς η συμμετοχή του Τζόρνταν στην εταιρεία άνοιξε το δρόμο για τους αθλητές που επεδίωκαν να εξασφαλίσουν περισσότερα από τις χορηγίες τους. Η άφιξη ενός άλλου GOAT, του σπουδαίου ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, στην Αμερική, γίνεται στο πλαίσιο μιας παρόμοιας ρύθμισης, καθώς η Major League Soccer συνεργάζεται με τους εταίρους Apple και Adidas (με την οποία ο Μέσι έχει ήδη ισόβιο συμβόλαιο) για κάποιο είδος μετοχικού μεριδίου για τον Αργεντινό θρύλο, παράλληλα με το αναφερόμενο συμβόλαιό του ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζόρνταν συνέχισε να κυριαρχεί τη δεκαετία του ’90, με χορηγίες από τις McDonald’s, Gatorade και Hanes, μεταξύ άλλων. Η φήμη του εκτοξεύθηκε το 1992, καθώς οδήγησε την Dream Team των σούπερ σταρ του ΝΒΑ σε χρυσό μετάλλιο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Η νίκη ήταν επίσης συμβολική, ένας θρίαμβος των ΗΠΑ καθώς έληγε ο Ψυχρός Πόλεμος, και ο Τζόρνταν έγινε μια φιγούρα που αντιπροσώπευε την εν λόγω νίκη. Το όνομά του απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς έγινε το πρόσωπο των McDonald’s μόλις εισήλθαν στη Ρωσία μετά την ΕΣΣΔ. (Επίσης, ενέπνευσε έναν άπειρο αριθμό παιδιών να πάρουν μπάλα του μπάσκετ και μετέτρεψε το άθλημα σε παγκόσμιο, όπως αποδεικνύει ο πρόσφατος MVP των τελικών του ΝΒΑ Νίκολα Γιόκιτς, από τη Σερβία).

Όλες αυτές οι συμφωνίες ώθησαν την περιουσία του Τζόρνταν να φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έβγαλε 90 εκατ. δολάρια μέχρι να αποσυρθεί, αλλά από τότε που έφυγε από τα γήπεδα έχει εισπράξει 1,8 δισ. δολάρια προ φόρων από τις ιστορικές συνεργασίες του, σύμφωνα με το Forbes. Ο αριθμός αυτός είναι τώρα πιθανότατα υψηλότερος, μετά την επικείμενη πώληση του franchise του ΝΒΑ. Το πραγματικό μερίδιο του Τζόρνταν κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων που ήταν επικεφαλής των Χόρνετς δεν είναι σαφές, όπως και το μερίδιο που κρατάει για να εξακολουθεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας. Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι κατείχε τουλάχιστον το 50% της εταιρείας, ο Τζόρνταν έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια να λάβει από αυτή τη συμφωνία.

Συνεχίζοντας την τάση του GOAT να σπάει ρεκόρ, η συμφωνία είναι η έβδομη ακριβότερη πώληση αθλητικής ομάδας που έγινε ποτέ, σύμφωνα με το Axios. Έξι από τις επτά πωλήσεις ομάδων του ΝΒΑ που έχουν σπάσει ρεκόρ έγιναν τους τελευταίους 13 μήνες, υπογραμμίζοντας το ειδικό βάρος μιας αθλητικής επένδυσης στις μέρες μας. Κερδίζοντας συμφωνίες με το streaming και την καλωδιακή τηλεόραση, το ΝΒΑ έχει εκτιναχθεί αρκετά ψηλά ώστε η μέση ομάδα να αξίζει 2,86 δισ. δολάρια το 2022, 15% υψηλότερα από ό,τι μόλις ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Forbes. Οι αξίες των franchise του NBA έχουν εκτοξευθεί από τότε που ο Ντόναλντ Στέρλινγκ αγόρασε τους L.A. Clippers για 13,5 εκατ. δολάρια το 1981, ενώ σήμερα αξίζει περισσότερα από 44 δισ. δολάρια. Το 2019, ο Τζόζεφ Τσάι αγόρασε τους Brooklyn Nets για 2,35 δισ. δολάρια και ο Ματ Ίσμπια αγόρασε τους Phoenix Suns για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ο Τζόρνταν αγόρασε πριν από τους δύο τελευταίους, το 2010, αποκτώντας τους Charlotte Bobcats του ιδρυτή της BET, Μπομπ Τζόνσον -που αργότερα έγιναν οι Hornets- για μόλις 275 εκατ. δολάρια. Εντωμεταξύ, ο αντίστοιχος GOAT Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος έχει περιουσία… μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ελπίζει να αποκτήσει κι αυτός μια ομάδα κάποια στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: