Μακελειό με 48 νεκρούς σε σχολείο της Νιγηρίας

Μακελειό με 48 νεκρούς σε σχολείο της Νιγηρίας
Photo: REUTERS

Επίθεση αυτοκτονίας με στοιχεία που παραπέμπουν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σκόρπισε τον θάνατο στην πόλη Πότισκουμ.

Άλλο ένα περιστατικό ωμής βίας ήρθε να συγκλονίσει τη Νιγηρία, όπου σήμερα 48 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους μαθητές- έχασαν τη ζωή τους, ενώ 79 ακόμη τραυματίστηκαν, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας μεταμφιεσμένος σε μαθητή, επιτέθηκε σε γυμνάσιο και λύκειο αρρένων στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε σχολείο της πόλης Πότισκουμ, της οικονομικής πρωτεύουσας της Γιόμπε, μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να αντιμετωπίσουν τη δράση της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Τη στιγμή της έκρηξης οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν το καθημερινό πρωινό διάγγελμα του διευθυντή του σχολείου.

«Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών είναι 48, ενώ 79 είναι οι τραυματίες. Μέτρησα τα πτώματα, κυρίως μαθητών και λίγων καθηγητών», δήλωσε στο Reuters νοσοκόμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Πότισκουμ. «Μία καθηγήτρια που επέζησε από την έκρηξη με ελαφρά τραύματα είπε ότι ο βομβιστής ήταν ντυμένος σαν μαθητής και βρισκόταν μαζί με τους άλλους στον χώρο συγκέντρωσης», είπε η νοσοκόμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε σχολεία είναι συχνό φαινόμενο στη βόρεια Νιγηρία.

Η οργάνωση, η ονομασία της οποίας σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» στην τοπική γλώσσα Χάουσα, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη χώρα που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και κυρίαρχη πετρελαιπαραγωγό.