Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της
epa09931310 French President Emmanuel Macron delivers his inauguration speech during a ceremony at the Elysee Palace in Paris, France, 07 May 2022. Macron was sworn-in for a second term as president after his re-election on 24 April 2022, during a ceremony at the Elysee Palace EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να προστατέψει την ανεξαρτησία της απέναντι σε υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η ΗΠΑ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε την Ευρώπη να αναπτύξει περισσότερη στρατηγική αυτονομία ως τρόπο αποφυγής του κινδύνου μετατροπής των χωρών της ΕΕ σε «υποτελείς», σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης, όπως μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.

«Η στρατηγική αυτονομία πρέπει να είναι η μάχη της Ευρώπης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην εφημερίδα Les Echos, κατά την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κίνα. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από άλλους για κρίσιμα θέματα», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, επικαλούμενος θέματα όπως η ενέργεια, η άμυνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για αυτό που ονόμασε «εξωεδαφικότητα» του δολαρίου ΗΠΑ, που μπορεί να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές με τρίτες χώρες ή να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις.

«Αν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν… δεν θα έχουμε τον χρόνο ούτε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε ο Μακρόν στο Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, ταξιδεύοντας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να οριοθετήσει μια διαφορά στις σχέσεις σε σύγκριση με τη σκληρότερη προσέγγιση των ΗΠΑ στο Πεκίνο, σημειώνει το Bloomberg. Η Ευρώπη επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία συζητώντας με την Κίνα για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ απαιτεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν πριν η Κίνα αρχίσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο, ως αντίποινα για την επίσκεψη στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα από τον Ταϊβανέζο πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Γουέν. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της κάποια μέρα, με τη βία αν χρειαστεί.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι: είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν στο Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: