Μαστρογεωργίου: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κλέψει τη δουλειά μας

Μαστρογεωργίου: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κλέψει τη δουλειά μας
Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού
"Τα προβλήματα του μέλλοντος θα χρειαστούν μια διαφορετική αίσθηση του τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος που θα τον διαφοροποιεί από αυτό που μπορεί να κάνει η μηχανή", δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Για λέξεις – κλειδιά «που θα σχηματίσουν το πλαίσιο του μέλλοντος, όπως chatgpt, Upskilling, Reskilling, για τα skills που πρέπει να έρχονται και από πάνω προς τα κάτω, αλλά και την φράση Gen Z (τα παιδιά που γεννήθηκαν γύρω από το 2000)» μίλησε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην προεδρία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ημερίδας «Upskilling & Reskilling» που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) σήμερα 21 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Όπως τόνισε «αυτές οι λέξεις μεταξύ τους συνθέτουν τον κόσμο ο οποίος άρδην αλλάζει και θα μετατραπεί σε έναν κόσμο συγκλονιστικής αλλαγής τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τα skills μας θα αναγκαστούμε να τα προσαρμόσουμε σε κάτι που θα είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που ξέραμε σήμερα, τα soft skills και τα hard skills».

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου «τα προβλήματα του μέλλοντος θα χρειαστούν μια διαφορετική αίσθηση του τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος που θα τον διαφοροποιεί από αυτό που μπορεί να κάνει η μηχανή. Αυτά που θα μας διαφοροποιούν από τον αλγόριθμο και την μηχανή θα έρθουν στο προσκήνιο. Και αυτά τα οποία έχουμε μάθει ότι ήταν τα βασικά μας εργαλεία στο επιχειρείν και ως εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο προσκήνιο αλλά θα έχουν πλέον το ίσο βάρος που αξίζει και που αναλογεί με τις ανθρωπιστικές σπουδές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Μαστρογεωργίου μιλώντας για τα παιδιά της Gen Z είπε ότι διαθέτουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που δεν τα έχουν οι προηγούμενες γενιές. «Δεν είναι απλά η επόμενη γενιά, είναι η πρώτη νέα γενιά, η πρώτη ψηφιακά εξελισσόμενη γενιά, τα παιδιά είναι απολύτως digital, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον αναλογικό κόσμο, έχουν γεννηθεί μέσα στο digital, είναι παιδιά που έχουν ενσωματώσει μέσα τους ότι η τεχνολογία είναι ικανή για τα πάντα. Τα παιδιά αυτά θεωρούν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν στα χέρια τους μια τεχνολογία θεϊκής προέλευσης που μπορεί να λύσει τα πάντα» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να λύσει όμως τα πάντα εάν δεν συνδυαστεί η τεχνολογία με την εσυναίσθηση, την φαντασία, τον σκοπό. Όμως και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν Upskilling και Reskilling».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μαστρογεωργίου τόνισε ότι «η εξέλιξη των skills μας δεν είναι μια απλή υπόθεση» επεσημαίνονται ότι η βασική εθνική προτεραιότητα μεταξύ άλλων πρέπει να είναι η δια βίου μάθηση. «Είναι το Upskilling και Reskilling της νέας γενιάς, το Upskilling και Reskilling που πρέπει να έχουμε όλοι και πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο όλων η φράση ‘ολοκλήρωσα τις σπουδές μου’. Τις εξελίξεις του μέλλοντος πώς θα τις μεταβολίσεις και πώς θα τις ενσωματώσεις μέσα σου; Η τεχνολογία πάει με ρυθμούς όχι 1,2,3,4, αλλά 1,2,4,8,16,32,64 κι έτσι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε και τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι Stem σπουδές (Science, Technology, Engineering and Mathematics,δηλαδή Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) δεν αρκούν. «Πρέπει να προσθέσουμε ανθρωπισμό, δημιουργικότητα, ηθική και φαντασία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο μέλλον η ερώτηση δεν αφορά την ικανότητα των εργαζομένων για ομαδικό πνεύμα, «αν μπορείς να συνεργαστείς με τους συναδέλφους σου αλλά αν μπορείς να συνεργαστείς με το ρομπότ που έχει δίπλα σου, ξέρεις να συνεργαστείς και με τον έξυπνο αλγόριθμο;. Το skill του μέλλοντος είναι ένα, η σωστή ερώτηση στο ChatGPT, όποιος κάνει την σωστή ερώτηση, την εκφράσει σωστά, την αποτυπώσει σωστά θα πάρει και το σωστό αποτέλεσμα. Και την δουλειά μας δεν θα μας την κλέψει η τεχνητή νοημοσύνη, την δουλειά μας θα την κλέψει κάποιος άλλος που θα ξέρει να χειρίζεται καλά αυτά τα εργαλεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: